Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προγραμματικές Δηλώσεις: Δεν έσπασε το «ρήγμα» στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

Προγραμματικές Δηλώσεις: Δεν έσπασε το «ρήγμα» στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

«Δονήσεις» σημειώθηκαν κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην πρώτη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο παρά την υποβόσκουσα ένταση, εκρήξεις δεν σημειώθηκαν.

«Δονήσεις» σημειώθηκαν κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην πρώτη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο παρά την υποβόσκουσα ένταση, εκρήξεις δεν σημειώθηκαν.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα πνεύμα πολιτικού πολιτισμού που η Βουλή είχε πολύ καιρό να ζήσει, σηματοδοτώντας ότι η μετωπική σύγκρουση της μακράς προεκλογικής περιόδου -αλλά και νωρίτερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών- εκτονώθηκε με το άνοιγμα της κάλπης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν χρόνο να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα και έδειξαν συμφιλιωμένοι με τους νέους τους ρόλους. Αλλά και οι επικεφαλής των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και κυρίως τα «πρωτάκια», Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, απέδειξαν ότι η Βουλή μπορεί να ανακτήσει το κύρος της, ειδικά που πλέον οι Χρυσαυγίτες είναι εκτός του ναού της Δημοκρατίας.

Το πολιτισμένο πολιτικό κλίμα δεν σημαίνει, βέβαια, έλλειψη πολιτικής αντιπαράθεσης -κάθε άλλο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις και σειρά άλλων μέτρων στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να εισπράξει την σκληρή κριτική των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του προκατόχου του, ο οποίος δεν δίστασε να του αντιγυρίσει ότι έριξε ήδη λευκή πετσέτα έναντι των εταίρων για το ζήτημα της διεκδίκησης χαμηλότερων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, υπήρξαν παρεμβάσεις ιδιαίτερα επικριτικές με επίκεντρο την αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ή για το Ασφαλιστικό -στο οποίο ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί.

Κι αν η 1η ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν ένα «ζέσταμα» των πολιτικών αντιπάλων, κατά τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει πολύ περισσότερο.

Το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το πλαίσιο της διακυβέρνησής του για την επόμενη τετραετία.

Σημεία-κλειδιά στην ομιλία του ήταν η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, τα κοινωνικά μέτρα που αφορούν στους τομείς της Ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας, καθώς και η προαναγγελία για πέντε έργα πνοής για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Θέτοντας το πολιτικό περίγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «νέα αρχή» και «επιστροφή στην κανονικότητα ως πρόοδο και όχι ως επιστροφή στις παλιές παθογένειες» και υπογράμμισε: «Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου. […] Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνοψίζοντας το πολιτικό του πρόταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με αμεσότητα στο σώμα της βουλής και τόνισε. «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.»

Aυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ό,τι είπαμε θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες και πιο γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Όπλο μας το καθαρό σχέδιο για τη αναγέννηση της μεσαίας τάξης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μικρές επαναστάσεις» και «νέο πατριωτισμό» και κάλεσε όλους να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης που τους αναλογεί και να βάλει ένα λιθαράκι για την νέα Ελλάδα που αξίζουμε.

Τσίπρας: Πετάτε «λευκή πετσέτα» για τα πλεονάσματα

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος, όπως και το κόμμα του, δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν το μοντέλο αντιπολίτευσης που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με – όπως είπε – σκληρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή και καταστροφολογία. «Δεν θα ζητήσω εκλογές σε 5 μήνες, όπως κάνατε εσείς από τις αρχές του 2016», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι το κόμμα του θα ασκήσει κριτική επί της ουσίας των πεπραγμένων της κυβέρνησης. «Τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη μας ανησυχούν» τόνισε, δίνοντας ένα δείγμα της αυστηρής αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκρίνοντας το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτά παλαιότερων κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τις δομικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Έκανε ειδικά μνεία στις επιλογές «κομματικών επιτετραμμένων» που βρίσκονται πλέον σε θέσεις γενικών γραμματέων. Επεσήμανε ακόμα το γεγονός ότι στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου έχουν περάσει πλέον η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και η ΕΥΠ.

Με εκτενή αναφορά στην οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό διότι όπως είπε παρέπεμψε την μείωση των πλεονασμάτων στο 2021 και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η δική του κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την απορία του για τη «λευκή πετσέτα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- που πετά η κυβέρνηση στους θεσμούς σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέμποντας την όποια διαπραγμάτευση στο αβέβαιο μέλλον.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ομιλία του ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η επισήμανση έξι παραλείψεων – «ένοχων σιωπών» του πρωθυπουργού που αφορούν στους εξής τομείς: το Ασφαλιστικό, την 13η σύνταξη και τα επιδόματα, τη μείωση του αφορολογήτου, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

Τέλος, το κυβερνητικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ δεν γλίτωσε από τα πυρά του κ. Τσίπρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ας μην διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο» είπε.

Γεννηματά: Οι 6 αλήθειες σας κρύβουν ισάριθμα ψέματα

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για τις προγραμματικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι «αόριστες και ατεκμηρίωτες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών» από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι χρησιμοποίησε την ίδια προεκλογική ρητορική, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή της παράταξης στην κλασική Δεξιά.

«Οι έξι αλήθειες σας κύριε Μητσοτάκη κρύβουν ισάριθμα ψέματα» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτική υποκρισία» την ανάληψη θέσης γενικού γραμματέα από τον Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος ως βουλευτής του Ποταμιού είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά στη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «συνεχείς κωλοτούμπες» από την κυβέρνηση. «Όλο και πιο πολύ μοιάζετε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς επιμένουμε σταθερά στην θέση μας. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια, ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς. Ξεκαθαρίστε και σεις κυρίες και κύριοι βουλευτές της ΝΔ, ποια είναι η δικιά σας θέση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη.

Κουτσούμπας: Με μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους θέλετε να κάνετε τη χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα

«Δεν περιμέναμε με αγωνία τις προγραμματικές σας, ούτε τις ανακοινώσεις της Κομισιόν…», ανάφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνοντας ότι είναι αυτονόητο ότι καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση από αυτές που έχει γνωρίσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα λαϊκά ματωμένα πλεονάσματα» σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση μας λέει όπως και οι προηγούμενοι ότι θα ματώσουμε λιγάκι αλλά θα έρθουν δουλειές, αλλά αλήθεια ποίον πιστεύεται πραγματικά όμως ότι κοροϊδεύετε…» Μάλιστα, συνέδεσε και τα μέτρα ασφάλειας και ενίσχυση των μέτρων καταστολής με την περιστολή των αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είπε ότι όλες ουσιαστικά έχουν κοινό στόχο ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, που ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτηθούν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι

«Μέσα στην Βουλή, δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να περάσετε τις προτάσεις σας. Έξω όμως από τη Βουλή, δυστυχώς για εσάς υπάρχει απέναντί σας και το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ. Η λαϊκή αντιπολίτευση που πιέζει και οργανώνει αγώνες για να βελτιώσουν την θέση τους οι εργαζόμενοι» υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός τάζει περισσότερα από όσα είχε πει προεκλογικά

Σε υψηλούς τόνους και με έντονα στοιχεία λαϊκισμού, ο Κυριάκος Βελόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Ελληνικό εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι ουρανοξύστες θα κόψουν την κατεύθυνση των μελτεμιών προς τα νότια προάστια. Η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης πέρασε και από τα φαρμακευτικά βότανα για να επανέλθει στο «Μακεδονικό». Συγκεκριμένα κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υπογράψουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να ερευνηθούν «οι συνθήκες που υπογράφηκε η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών».

Βαρουφάκης: Ιδιότυπος μνημονιακός λαϊκισμός οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη

Έμφαση στην οικονομία έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδιότυπο μνημονιακό λαϊκισμό, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει όταν ανακοινώνει φοροελαφρύνσεις από τη μία και τήρηση των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από την άλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πολιτική Μητσοτάκη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των στόχων για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024