Τονίζοντας ότι υπάρχουν και «θετικές κωλοτούμπες» πολιτικών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο, και θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 22%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις 120 δόσεις.

Στο νομοσχέδιο με φορολογικά θέματα που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται και άλλες μειώσεις φόρων, μερικές εκ των οποίων σχεδιαζόταν αν ισχύσουν από το 2020.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι θα αναιρέσω μια προεκλογική υπόσχεση. Είχα πει ότι κάποιοι φόροι θα μειωθούν από το 2020, αλλά τελικά θα μειωθούν από …φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καρφώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που του ασκεί, με αφορμή τη φορολογία, για διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και ξήλωμα του αφηγήματος της ΝΔ.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ στα φετινά εκκαθαριστικά

Σε μία κίνηση που φέρνει ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή μιας βασικής δέσμευσης της ΝΔ, αυτή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο .Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

– Για τις μεσαίες περιουσίες η μείωση θα είναι 20%, κάτι που αφορά όλη τη μεσαία τάξη.

– Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση και στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με το ίδιο νομοσχέδιο, που, όπως προαναφέρθηκε, θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα, βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

– Διευρύνεται η ρύθμιση και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

– Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, τους οποίους κάλεσε να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση, τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, με μια από τις βασικές ενστάσεις της τρόικας να είναι ότι με τις συνεχείς ρυθμίσεις συντηρείται μια κακή νοοτροπία.

Φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου – Δεσμεύσεις για το 2020

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις.

● Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Ό,τι χρειάζεται για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα. Θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πωλείται το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

● Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

● Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία – Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Τα 10 έτοιμα νομοσχέδια

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο