Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Δεν θα αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας

Μητσοτάκης: Δεν θα αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας

«Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου».

To πολιτικό στίγμα της νέας διακυβέρνησης έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεών του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παράλληλα με την «έκπληξη» για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις, τα κοινωνικά μέτρα που αφορούν τους τομείς της Ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας, καθώς και τα πέντε έργα πνοής για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έθεσε και το πολιτικό περίγραμμα βάσει του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση την 4ετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «νέα αρχή» και «επιστροφή στην κανονικότητα ως πρόοδο και όχι ως επιστροφή στις παλιές παθογένειες» και υπογράμμισε: «Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου. […] Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ας σηματοδοτήσουμε ότι πέρασε η εποχή του θυμού και της βίας και ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Συνοψίζοντας το πολιτικό του πρόταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με αμεσότητα στο σώμα της βουλής και τόνισε. «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.»

Aυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Θα κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε μαζί με τον λαό»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ό,τι είπαμε θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες και πιο γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Όπλο μας το καθαρό σχέδιο για τη αναγέννηση της μεσαίας τάξης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μικρές επαναστάσεις» και «νέο πατριωτισμό» και κάλεσε όλους να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης που τους αναλογεί και να βάλει ένα λιθαράκι.

«Η κυβέρνηση μας έδωσε δείγματα γραφής στις δυο εβδομάδες, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς παρωπίδες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Με παράδειγμα την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποδείχθηκε πως δεν έλειπαν τα μέσα, αλλά η βούληση και η καλή γνώση του αντικειμένου».

«Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε μερικούς βασικούς στόχους του:

  • Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους
  • Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους
  • Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας
  • Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά» υπογράμμισε.

Αλλαγή εκλογικού νόμου και ψήφο στους απόδημους

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θεσμικές τομές, λέγοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κάλεσε να βρεθούν οι 200 ψήφοι για να μπορούν να ψηφίζουν πλέον και οι Έλληνες του εξωτερικού από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει και ο εκλογικός νόμος, για να μην μείνει η χώρα «έρμαιο της απλής αναλογικής».

Μιλώντας, ειδικότερα, για τις αλλαγές στο κράτος ανέφερε:

– Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

– Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

– Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

– Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

– Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024