Οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να είναι σημάδι υπέρτασης
Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα
H νυχτουρία, δηλαδή η διακοπή του ύπνου και η ούρηση μέσα στη νύχτα πάνω από μία φορά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Σατόσι Κόνο του Τμήματος Υπέρτασης του Νοσοκομείου Τοχόκου Ροσάι της Σεντάι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο στη Γιοκοχάμα, ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα, σχετικά τόσο με την πίεση του αίματος τους όσο και με τυχόν νυχτουρία.
Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτουρία και στην υπέρταση.
Όσο συχνότερα πήγαινε κανείς να ουρήσει μέσα στη νύχτα, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.
«Βρήκαμε ότι το ξύπνημα μέσα στο βράδυ για ούρηση συνδέεται με αύξηση κατά 40% της πιθανότητας υπέρτασης» δήλωσε ο δρ Κόνο.
«Η σχέση νυχτουρίας – υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο» πρόσθεσε.
Μια προηγούμενη ιαπωνική μελέτη είχε βρει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα νυχτουρίας.
Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο ανά κεφαλή παγκοσμίως (τέσσερα γραμμάρια τη μέρα), γι’ αυτό και κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυχτουρία.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η νυχτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, βασική αιτία πρόωρου θανάτου.
Ο περιορισμός του αλατιού και του αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος διατροφής γενικότερα, η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω υπέρτασης.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Γλυφάδα: Κόντεψαν να πνιγούν μέσα στο σπίτι τους – «Το νερό έφτασε το 1,60 – Δεν έχουμε ούτε ρούχα»
- Γαλλία: «Non, cher Mark Rutte» – «Οι Ευρωπαίοι μπορούν και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους»
- Είχε πρόγραμμα: Έβαλε γκολ, του πέταξαν μπύρα, ήπιε… τζούρα και πανηγύρισε! (vid)
- Η Σίντνεϊ Σουίνι κρεμούσε νύχτα σουτιέν στην πινακίδα του Χόλιγουντ – Ήταν παράνομο
- Ευλογιά προβάτων: Επιμένει στο «όχι» στα εμβόλια η κυβέρνηση – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες
- Πρόταση Προέδρου ΚΕΔΕ για τριήμερη αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων στους δήμους λόγω του δυστυχήματος
