Οι απαρχές του δράματος – Η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Γ’)
Πίσω από όλα τα τολμηρά αστεία και το αδιάντροπο φέρσιμο των πανηγυριστών βρίσκεται σε τελική ανάλυση η λατρεία, η αντίληψη για την αποτροπαϊκή δύναμη του άσεμνου
Η αρχική φύση των παλαιότατων αυτών εθίμων, όπως εξάλλου και εκείνων της ελληνικής Αποκριάς, συνίσταται αφενός σε ένα πληθωρικό ξέσπασμα της ζωής και αφετέρου στην ενίσχυση της νέας βλάστησης με διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.
Σταθερά στοιχεία αποτελούν το κέφι και η άκρως κοροϊδευτική διάθεση των πανηγυριστών.
Παραδείγματος χάριν, στην ανοιξιάτικη αττική γιορτή των Ανθεστηρίων αστείοι τύποι τριγυρνούσαν με άμαξες και απευθύνονταν στους θεατές με λόγια εντόνως χλευαστικά, που τις περισσότερες φορές θα είχαν τη μορφή στίχων.
Πίσω από όλα τα τολμηρά αστεία και το αδιάντροπο αυτό φέρσιμο βρίσκεται σε τελική ανάλυση η λατρεία, η αντίληψη για την αποτροπαϊκή δύναμη του άσεμνου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι ζουμερές αριστοφανικές χοντροκοπιές, όπως και η τάση της αρχαίας κωμωδίας για προσωπικές επιθέσεις, είναι ριζωμένες σε παλαιά αλλά ζωντανά έθιμα.
Μια άλλη —πιθανώς ελληνιστική— θεωρία για τη γένεση της κωμωδίας έχει την αφετηρία της στην κώμη, το χωριό.
Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, χωρικοί πήγαιναν τη νύχτα στην πόλη και τραγουδούσαν μπροστά στα σπίτια πολιτών από τους οποίους είχαν αδικηθεί.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο το 2018.
- Καβαλίερς και Πίστονς νίκησαν στα Game 7 και ετοιμάζονται για μάχη στα ημιτελικά (vids)
- Φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα, απειλές, εμπρησμός – Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί Ecletica στου Ψυρρή
- Σχοινιάς 2028: Η «αναγέννηση» ενός Ολυμπιακού στολιδιού και το νέο στοίχημα της ελληνικής κωπηλασίας
- Στενά του Ορμούζ: «Το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα περιλαμβάνει υποχρεωτική ναυτική συνοδεία» – Θολό τοπίο για την «Επιχείρηση Ελευθερίας»
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Ουκρανικό drone χτυπά πολυώροφο κτίριο στη Μόσχα, μόλις 6 χλμ. από το Κρεμλίνο
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Β’)
- Η ΑΕΛ Novibet έστειλε επιστολή σε ΚΕΔ και ΕΠΟ και ζητάει το ηχητικό Φωτιά–VAR
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442