Η συνταγή για τη ζύμη

Υλικά για ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ.

 250 γρ. αλεύρι μαλακό

100 ml ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι αλάτι

3 κουταλιές νερό

Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνουν ένα ελαστικό ζυμάρι. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δουλεύουμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ για 1΄.

2. Φτιάχνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.

3. Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη βάζουμε σε μια επιφάνεια και την πιέζουμε με την παλάμη μας για να λεπτύνει ελαφρώς και να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια.

4. Κατόπιν την ανοίγουμε με τον πλάστη. Το ιδανικό πάχος ζύμης τάρτας είναι 0,5 εκ. για διάμετρο φύλλου περίπου 10 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας (δηλαδή 34-36 εκ.).

Η συνταγή για την τάρτα με μανιτάρια

Υλικά για 8 μερίδες

1 δόση ζύμη για τάρτα

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους

250 γρ. γραβιέρα Κρήτης

100 γρ. ροκφόρ

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Εφαρμόζουμε προσεκτικά τη ζύμη στην ταρτιέρα πιέζοντας ελαφρά σε όλο τον πυθμένα, στη γωνία που ενώνεται με τα τοιχώματα και στα ίδια τα τοιχώματα.

2. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε πολλές φορές για να μη σπάσει η βάση κατά το ψήσιμο.

3. Τη βάζουμε για 15΄ στον φούρνο να μισοψηθεί.

4. Στο μεταξύ, τρίβουμε τη γραβιέρα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ίδιο κάνουμε και με το ροκφόρ.

5. Μόλις η τάρτα μισοψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα ρίχνουμε από πάνω τη γραβιέρα και το ροκφόρ και τα στρώνουμε στην τάρτα.

6. Από πάνω απλώνουμε τα πλευρώτους και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

7. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 30΄ περίπου, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν τα μανιτάρια.