Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεά 1.300 έργων στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι

Δωρεά 1.300 έργων στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι

Η δωρεά των έργων μοντέρνας και σύγχρονης έρχεται να προστεθεί στα 500 έργα που διέθετε μέχρι πρότινος το ΙΜΑ

Το Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου (IMA) στο Παρίσι εμπλουτίστηκε με μια καταπληκτική συλλογή 1.300 έργων, δωρεά των συλλεκτών Κλοντ και Φρανς Λαμάντ, που αντανακλούν τον πλούτο της μοντέρνας και σύγχρονης αραβικής ζωγραφικής, από το Ιράκ έως την Αλγερία.

Η δωρεά των έργων μοντέρνας και σύγχρονης έρχεται να προστεθεί στα 500 έργα που διέθετε μέχρι πρότινος το ΙΜΑ.

‘Ηδη λειτουργούν τρεις θεματικές εκθέσεις που παρουσιάζουν ένα μικρό μέρος των έργων της νέας συλλογής. Οι επισκέπτες μπορούν να τις δουν με το ίδιο εισιτήριο που επιτρέπει την πρόσβαση στις μόνιμες εκθέσεις και στην εμβληματική έκθεση «Cites millenaires», η οποία ταξιδεύει τον επισκέπτη στο Χαλέπι, στη Μοσούλη, στην Παλμύρα, πόλεις με ιστορία χιλιετιών που ανασυντίθενται σε 3D.

H συλλογή Λαμάντ περιλαμβάνει 94 καλλιτέχνες τριών γενεών, εκ των οποίων 68 είναι από τον αραβικό κόσμο. Ανάμεσά τους είναι οι Αμπντάλα Μπεναντέρ, Γιούσεφ Αμπντελκέ, Ντία Αλ-Αζάουι, Ετελ Αντνάν, Σαφίκ Αμπούντ, Μοχάμαντ Αλ-Ραουάς.

Η δωρεά αποτελείται κυρίως από 366 έργα ζωγραφικής, 239 ακουαρέλες και παστέλ, 151 σκίτσα, 41 γλυπτά, 314 χαλκογραφίες. Επίσης συνοδεύεται από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που θα επιτρέψει να εμπλουτιστούν οι μόνιμες συλλογές, να χρηματοδοτούνται οι εκθέσεις και ηέρευνα του ΙΜΑ που άνοιξε τις πύλες του το 1987.

Λάτρης της τέχνης, ο Λιβανέζος Κλοντ Λαμάντ αναγκάστηκε τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου να εγκαταλείψει τη χώρα του. Τη δεκαετία του 1980 άνοιξε μια γκαλερί τέχνης στο Παρίσι. Οι εκθέσεις αυτές μαρτυρούν τον πλούτο και την πολύχρωμη ζωηρότητα της μοντέρνας και σύγχρονης ζωγραφικής στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή, τονίζει.

Ο διευθυντής του ΙΜΑ Ερίκ Ντελπόν θυμίζει ότι «ο αραβικός κόσμος είναι ο συγκερασμός μιας πληθώρας πολιτισμών που έχουν κληρονομηθεί», από τη Μεσοποταμία έως την Αίγυπτο των Φαραώ και τις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024