Κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ συνεπάγεται η αιμοκάθαρση
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες νεφροπαθείς και σε όσους ξεκινάνε την αιμοκάθαρση σε προχωρημένη ηλικία
Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society for Nephrology.
Η έρευνα δείχνει ότι η νεφρική νόσος μπορεί να επιδεινώσει την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο μέσω ποιου βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Μάρα Μακ Ανταμς-ΝτεΜάρκο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 357.000 ασθενείς, άνω των 66 ετών, που έκαναν αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.
Διαπιστώθηκε ότι, μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια μέσα στον επόμενο χρόνο και μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 4,6% και 16% αντίστοιχα για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες 3,7% και 13%. Οι πιθανότητες διάγνωσης με νόσο Αλτσχάιμερ ήταν για τις γυναίκες 0,6% και 2,6%, ενώ για τους άνδρες 0,4% και 2%, για το επόμενο έτος και για την επόμενη πενταετία αντίστοιχα.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο μέσα στην επόμενη δεκαετία μετά την έναρξη αιμοκάθαρσης η πιθανότητα διάγνωσης με άνοια είναι 19% για τους νεφροπαθείς 66-70 ετών και 28% για εκείνους 76-80 ετών.
Οι ασθενείς με άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους νεφροπαθείς χωρίς άνοια.
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες νεφροπαθείς και σε όσους ξεκινάνε την αιμοκάθαρση σε προχωρημένη ηλικία.
- Ο Τραμπ έδωσε διορία στο Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ ή θα χτυπήσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας
- ΠΟΥ: Περισσότεροι από 60 νεκροί εξαιτίας πλήγματος σε κέντρο υγείας στο Νταρφούρ του Σουδάν
- Το Ιράν υποστηρίζει ότι «καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής» – Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους εχθρούς μας λέει ο Νετανιάχου
- Σαρωτική η Έβερτον με Τσέλσι (3-0), βαθμός «ανάσα» για τη Λιντς με Μπρέντφορντ (0-0)
- Γιορτή σήμερα 22 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.03.2026]


