
Οι τιμωρητικοί δασμοί εγκυμονούν τον κίνδυνο εμπορικών πολέμων
Οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η οργισμένη αντίδραση χωρών, όπως η Κίνα επιτείνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑκαι η οργισμένη αντίδραση χωρών, όπως η Κίνα επιτείνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Εμπορικοί πόλεμοι μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή και με τρόπους που δεν περιμένουμε», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, ο Χομπέρτο Αζεβέντου, μιλώντας στοΓερμανικό Πρακτορείο στη Γενεύη.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μέλος να υιοθετήσει μέτρα που κάποιο άλλο μέλος να θεωρήσει μονομερή και αναίτια και να αντιδράσει. Τη στιγμή που θα ανταποδώσει, θα αρχίσει η κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Αζεβέντου.
Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επιβάλλει υψηλούς δασμούς σε εισαγόμενα μεγάλα πλυντήρια και ηλιακά πάνελ για να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ.
Η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι έχουν ήδη αντιδράσει στους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον, ζητώντας να υπάρξουν διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ.
Εάν οι διενέξεις δεν διευθετηθούν στις διαβουλεύσεις εντός των ορίων του ΠΟΕ, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντιμετωπίσει μέτρα αντιποίνων.
Ο Αζεβέντου σχολίασε ότι του λείπει το εποικοδομητικό πνεύμα που επεδείκνυε η κυβέρνηση των ΗΠΑστο πρόσφατο παρελθόν.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ, ενώ εμποδίζει την ανάδειξη μελών των οργάνων επίλυσης των διαφορών του διεθνούς αυτού οργανισμού.
«Δεν βλέπω σε αυτό το στάδιο (να διεξάγεται) μια συζήτηση που θα μπορούσε να μας κάνει να πιστέψουμε πως οδεύουμε σε λύση», σημείωσε.
Πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού διαβεβαίωσε πως δεν θεωρεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑνα αποχωρήσουν από τον ΠΟΕ.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA
- Φάμελλος: Σχεδιασμένες στο Μαξίμου οι πρακτικές παρακράτους και μαφίας
- Αταμάν για τις φήμες «διαζυγίου» με τον Παναθηναϊκό: «Κατασκευασμένα όσα γράφονται στον Τύπο, στόχος το πρωτάθλημα»
- Γαλλία: «Παρόν και μέλλον της Δυτικής Σαχάρας διαγράφονται εντός μαροκινής κυριαρχίας»
- Καταγγελία και από την Ελλάδα για τις διαφημίσεις απατεώνων σε Meta, TikTok και Google
- Πορτογαλία: Δύο παιδιά 3 και 5 ετών από τη Γαλλία βρέθηκαν μόνα τους σε αυτοκινητόδρομο – «Ήταν φοβισμένα»
- Διαιτησία: Η πίεση στους Σιδηρόπουλο, Παπαδόπουλο, Τζήλο για το VAR
