Ενισχυμένη είναι η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στη σύσκεψη της Fed.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο λεκτικό του συνοδευτικού της αποφάσεως κειμένου.

Σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά χρήματος, η τεκμαρτή πιθανότητα αυξήσεως του επιτοκίου αναφοράς της Fed στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στο 90% περίπου από 69% που ήταν στο τέλος του 2017. Στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει δαπάνη ύψους τουλάχιστον $1,5 τρισ. για έργα υποδομών.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Conference Board) ενισχύθηκε στις 125,4 μονάδες (εκτίμηση: 123, Δεκέμβριος: 123,1, μέσος όρος δώδεκα μηνών: 121,6). Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CaseShiller κατέγραψε σε ετήσια βάση το Νοέμβριο ενίσχυση κατά 6,4% (εκτίμηση: 6,3%), η οποία ήταν η ισχυρότερη από τον Ιούλιο του 2014.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης εμφάνισε τον Ιανουάριο μη αναμενόμενη υποχώρηση στις 114,7 μονάδες (εκτίμηση: 116,2, Δεκέμβριος: 115,3), ωστόσο παρέμεινε υψηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (111,3). Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο κατά 0,6% (γ’ τρίμηνο: 0,7%) και σε ετήσια βάση καταγράφηκε αύξηση κατά 2,7% (γ’ τρίμηνο: 2,8%), όπως αναμενόταν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο (1,3, Δεκέμβριος: 0,5) από το 2000. Στην Κίνα ο επίσημος δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιανουάριο σε χαμηλό (51,3) από το Μάιο, ωστόσο εξακολουθεί να καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα. Ο δείκτης υπηρεσιών PMI Κίνας ενισχύθηκε τον Ιανουάριο σε υψηλό (55,3, Δεκέμβριος: 55) από το Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη αναμένονται το ποσοστό ανεργίας Δεκεμβρίου και η εκτίμηση (Eurostat) πληθωρισμού Ιανουαρίου. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα (εκτίμηση ADP) Ιανουαρίου. Ολοκληρώνεται η σύσκεψη της Fed.

Διαβάστε επίσης:


in.gr