Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαρωνικού.

Αποκλεισμένοι από το μεροκάματο επί σχεδόν μία εβδομάδα, δεν έχουν, όπως λένε, καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να εργαστούν, ενώ παράλληλα αναρωτιούνται ποιος θα αγοράσει ψάρια από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Εχουμε τρελαθεί. Κάθε μέρα πηγαίνουμε στη θάλασσα και περιμένουμε. Αυτό συζητάμε συνέχεια» λέει ο Μιχάλης Καραδημήτρης, επαγγελματίας ψαράς στο Μικρολίμανο στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

«Δεν μας αφήσανε τόσες μέρες να βγούμε. Ούτε πετονιά να ρίξουμε. Με τόσο βαριές υποχρεώσεις, τι θα κάνουμε; Πώς θα ζήσουν οι οικογένειές μας;» αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήδη η πτώση στη ζήτηση ψαριών στην περιοχή έχει μειωθεί στο μισό.

«Μου τηλεφώνησε ένας πελάτης στον οποίο δίνω ψάρια των 20 ευρώ δύο φορές την εβδομάδα επί 33 χρόνια» λέει ο Παναγιώτης Παντελάτος, γραμματέας του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού. «Με ρώτησε: «Θα έχω καλό ψάρι το Σάββατο; Δεν θέλω όμως να μυρίζει πετρέλαιο». Υπάρχει μεγάλος φόβος. Θέλω να εξηγήσω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί το ψάρι να μυρίζει πετρέλαιο. Αυτό θα γίνει το επόμενο εννιάμηνο, όταν το πετρέλαιο θα έχει κατακαθήσει στον πάτο και τα ψάρια θα το έχουν πιπιλίσει».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν είχαμε ποτέ ενημέρωση με κάποιο έγγραφο ή άλλη ειδοποίηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε» και προσθέτει: «Από τα 37 καΐκια μας δεν έχει βγει ούτε ένα εδώ και πέντε μέρες. Δοκιμάσαμε το βράδυ της Πέμπτης να βγούμε, αλλά μας γυρνούν πίσω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να δώσουμε και 500 ευρώ ο καθένας για να καθαρίσουμε το πετρέλαιο που γέμισαν τα σκάφη μας…»