Θραύσμα λίθινου αγωγού επεστράφη από τη Γερμανία στην Αρχαία Ολυμπία
Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.
Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πολίτη που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, και βρισκόταν παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.
Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο διευθυντής των ανασκαφών Ολυμπίας, R. Senff, πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.
Κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
- Η μυθική εμφάνιση του Μέσι και η αποθέωση από τους συμπαίκτες του (vids)
- «Δεν είναι πια μια επιχείρηση, είναι πόλεμος – Είναι πόλεμος πλήρους κλίμακας» λέει το Κρεμλίνο
- Η απίθανη αντίδραση του Λιονέλ Σκαλόνι στο 3-2 της Αργεντινής (vid)
- «Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς;» – Στην UNESCO προσέφυγε η Τουρκία
- Ξεκίνησε προετοιμασία ο Άρης: «Κλικ» από την πρώτη προπόνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442