Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που καινοτομούν
Τα «κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας επιχειρήσεων» καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 2351/ 11.07.2017) και η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της φοροαπαλλαγής που παρέχεται για δαπάνες ερευνητικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων.
Τα «κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας επιχειρήσεων» καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 2351/ 11.07.2017) και η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της φοροαπαλλαγής που παρέχεται για δαπάνες ερευνητικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ισχυροποιεί το νομικό πλαίσιο υλοποίησης όλων των έργων κρατικών ενισχύσεων και υποδομών στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τον Φορολογικό Κώδικα, προβλέπει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησης τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 30%.
Συνέπεια αυτής της ρύθμισης είναι ότι στη μέση διάρκεια ζωής ενός ερευνητικού έργου αποσβένονται πλήρως οι δαπάνες που προκύπτουν, ενώ εάν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, ο ωφελούμενος μπορεί να επιχορηγηθεί για το σύνολο της σχετικής επιλέξιμης δαπάνης.
Επιπλέον, διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των εν λόγω δαπανών, ενώ παράλληλα εισάγονται σαφείς και πιο ευνοϊκές διατάξεις για καινοτόμες επιχειρήσεις, αφού πλέον θα συμπεριλαμβάνονται οι αποσβέσεις τόσο για κτίρια όσο και για λειτουργικές δαπάνες.
Απόφαση που αφορά όλο το 2017
Ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την απόφαση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργεί ένα σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε ερευνητικά έργα ΕΣΠΑ, όπως αυτά που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
«Τέτοιου είδους κίνητρα συμβάλλουν στην κεντρική στόχευση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης» επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.
Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος 2017, ενώ οι αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης 40% ισχύουν ήδη από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11.5.2016.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία