Όπως και το «clean eating» και η αυστηρή χορτοφαγία, η ωμοφαγία, η διατροφή με ωμά τρόφιμα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς πολλοί γκουρού τη ευεξίας και διασημότητες, όπως η Megan Fox, ο Sting και η Gwyneth Paltrow, υποστηρίζουν το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής.

Αλλά ένας ειδικός στη γενετική προειδοποιεί ότι μια διατροφή με ωμά τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε ακόμη και να αποβεί μοιραία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Jones, τα σώματά μας έχουν εξελιχθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζονται την ωμή τροφή.

Πολλοί διασημότητες ακολουθούν διατροφή ωμής χορτοφαγίας για να βελτιώσουν τη σιλουέτα τους -η Scarlett Johansson, για παράδειγμα, το έκανε πριν από το ρόλο της στους «Εκδικητές»- και ο καθηγητής Jones παραδέχεται ότι θα χάσετε βάρος εγγυημένα, αν την ακολουθήσετε. Ωστόσο, λέει ότι εάν τρώμε μόνο ωμό φαγητό, θα πεθάνουμε από λιμοκτονία μετά από έξι μήνες.

Tα σώματά μας έχουν εξελιχθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζονται την ωμή τροφή

«Είμαστε το μόνο ζώο που έχει ζήσει ποτέ που θα λιμοκτονούσε μέχρι θανάτου εάν τρώγαμε μόνο ωμό φαγητό. Έχουμε χάσει τα ένζυμα και τον μηχανισμό απορρόφησης για να χωνέψουμε ωμό φαγητό. Έχουμε χάσει μυϊκή δύναμη. Έχουμε χάσει πολλά πράγματα. Ένα από τα πράγματα που έχουμε χάσει είναι ότι η αναπαραγωγική μας “συσκευή” είναι μάλλον βαρετή. Οι χιμπαντζήδες έχουν τεράστιους όρχεις σε σύγκριση με εμάς».

Παρά τα επιχειρήματα και τις απόψεις του Jones, η Megan Fox προσπάθησε να μην τρώει τίποτα παρά ακατέργαστο φαγητό για έναν χρόνο, προτού αποφασίσει ότι ήταν υπερβολικά περιοριστική.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν μια ωμή διατροφή. Εκτός από την απώλεια βάρους, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν θετικό το γεγονός ότι δεν χάνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που απομακρύνονται κατά το μαγείρεμα. Το φαγητό δεν χρειάζεται σε αυτού του είδους τη διατροφή να είναι κρύο – μπορεί να θερμανθεί, όχι όμως πάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ωμό.

Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ωμού φαγητού έχει μια ολόκληρη σειρά από οφέλη για την υγεία και δημιουργούνται όλο και περισσότερα εστιατόρια που προσφέρουν αποκλειστικά ωμό φαγητό.

gamos.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr