«Ένεση» ρευστότητας 256 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα
Σε 256 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης «Σχέδια Βελτίωσης», που δρομολογείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Τα «Σχέδια Βελτίωσης» αφορούν στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης και στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σε 256 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης «Σχέδια Βελτίωσης», που δρομολογείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Τα «Σχέδια Βελτίωσης» αφορούν στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης (π.χ. ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού) και στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων).
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, δικαιούχοι μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί – ενήλικες έως 60 ετών – αλλά και νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το 2017. Επίσης, τα υποψήφια συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο μητρώο, να έχουν τρεις τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ.
Για όσους ενδιαφέρονται για επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, η οικονομική στήριξη είναι έως 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει: α) έως και τις 300.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού και β) έως και τις 500.000 ευρώ στις περιπτώσεις επενδύσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή θερμοκηπίων όλων των τύπων, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 500.000 ευρώ.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει και στο 1.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας να ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
Για όσους ενδιαφέρονται για επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης: α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ και β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 150.000 ευρώ.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- Λίβανος: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας Βηρυτού – «Σώστε τις ζωές σας, εκκενώστε τα σπίτια σας»
- Ολυμπιακός: Τα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και ο Ροντινέι
- Από το πλατό του Ted Lasso στα γήπεδα των ΗΠΑ: Ο Κρίστο Φερνάντες ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής στα 35 του
- Γερουλάνος: Η Ελλάδα να γίνει ξανά γέφυρα συνεννόησης, υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο
- Διευκρινίσεις Γαλλίας: Διαθέτει βάση στις ΗΠΑ για αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν


