To ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία είναι «γενικά σε καλή κατάσταση» και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, παρά τα εμπόδια που συνάντησε πρόσφατα, όμως προειδοποιεί ότι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που ζουν σε συνθήκες ένδειας είναι υπερβολικά μεγάλος και καλεί την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει «κατεπειγόντως» τη φτώχεια και τις ανισότητες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία είναι «γενικά σε καλή κατάσταση» και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, παρά τα εμπόδια που συνάντησε πρόσφατα, όμως προειδοποιεί ότι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που ζουν σε συνθήκες ένδειας είναι υπερβολικά μεγάλος και καλεί την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει «κατεπειγόντως» τη φτώχεια και τις ανισότητες.
Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα φτάσει το 2,2% φέτος (μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου). Για το 2017, οι οικονομολόγοι του Ταμείου προβλέπουν ανάπτυξη 2,5%.
Δεδομένης της παγκόσμιας τάσης προς τον αντιπληθωρισμό, η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων θα πρέπει να γίνει «πολύ προοδευτικά» και η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί ότι ο πληθωρισμός (που σήμερα είναι στο 1,1%) μπορεί να ξεπεράσει προσωρινά τον στόχο του 2%, σημειώνεται στην έκθεση.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα σύνολο δυνάμεων που θα ασκήσουν πιέσεις στην οικονομική ευημερία τους, προειδοποιεί το ΔΝΤ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη γήρανση του πληθυσμού, τις πεπαλαιωμένες υποδομές, τη συμπίεση της μεσαίας τάξης.
Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να προστεθούν στις «επιζήμιες μακροπρόθεσμες τάσεις που επηρέασαν τα εισοδήματα», συνεχίζει η έκθεση, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν ποτέ τόσο μικρή τα τελευταία 30 χρόνια. «Ο καταμερισμός του πλούτου και των εισοδημάτων πολώνεται ολοένα και περισσότερο και η φτώχεια έχει αυξηθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το Ταμείο προτείνει καλύτερα στοχευμένες εκπτώσεις φόρου και αύξηση του ελάχιστου ημερομισθίου που σήμερα ανέρχεται στα 7,25 δολάρια την ώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
