Αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβαθμίζουν την ανάγκη περισσότερης νομισματικής τόνωσης
Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβάθμισαν την Τετάρτη την ανάγκη για αύξηση της νομισματικής τόνωσης στο επόμενο διάστημα, ζητώντας υπομονή μέχρι τα υπάρχοντα μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβάθμισαν την Τετάρτη την ανάγκη για αύξηση της νομισματικής τόνωσης στο επόμενο διάστημα, ζητώντας υπομονή μέχρι τα υπάρχοντα μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα απρόσμενα εκτεταμένο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης τον Μάρτιο με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού, ωστόσο, η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών ενίσχυσε τις εικασίες για επέκτασή του στις αρχές Ιουνίου.
«Θα πρέπει να υπάρξει πραγματικά κάτι καινούριο για να αναθεωρήσουμε την υπάρχουσα πολιτική», είπε ο Philip Lane επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηριχθούν σε στοιχεία.
«Για το 2015 τα στοιχεία έδειξαν ότι διάφορα μέρη των έκτακτων μέτρων λειτουργούν», είπε ο Lane μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Η υπάρχουσα πολιτική βασίζεται στις υπάρχουσες προβλέψεις, ασφαλώς μπορεί να αναθεωρηθούν εάν υπάρξει κάποια σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι στο συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει αναφερθεί το ακραίο μέτρο τόνωσης που προβλέπει την άμεση παροχή δωρεάν ρευστότητας σε πολίτες γνωστό ως «λεφτά από το ελικόπτερο».
Από την πλευρά του ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Ardo Hansson είπε ότι χρειάζεται υπομονή.
«Γνωρίζουμε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με κάποια καθυστέρηση», είπε ο Hansson προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ κατάφερε να αποκρούσει τις επιπτώσεις του χαμηλού κόστους ενέργειας στους μισθούς και στις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.
Η ΕΚΤ φοβάται τις δευτερογενείς επιπτώσεις του χαμηλού πληθωρισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κύκλο αποπληθωρισμού που δύσκολα θα μπορούσε να σταματήσει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Άβολες αλήθειες για τις επιδόσεις Μητσοτάκη στο ζήτημα του κόστους ζωής των Ελλήνων από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
- «Κανείς δεν επικοινώνησε με τη Λόρα» λέει η μητέρα της – Συνεχίζεται η αναζήτηση της 16χρονης
- Φοινικούντα: «Τη ζωή του φοβόταν» – Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό
- Warriors: Μια δυναστεία στο λυκόφως
- Γαλλία: Το 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη
- Νταβός: Ο Θοδωρής Κυριακού στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ – Οι προσκεκλημένοι από τη χώρα μας


