Χρήση χημικών έκανε η αστυνομία στον Πειραιά αργά το απόγευμα της Κυριακής, όταν ακροδεξιοί που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο λιμάνι, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 4.500 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή πραγματοποιούσαν συγκέντρωση αντιρατσιστές. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζαν κλούβες της αστυνομίας.

Οι ακροδεξιοί επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο χώρο του λιμανιού από την πύλη Ε8. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές.

Από την αρχή της συγκέντρωσης στην πλατεία Καραϊσκάκη τα μέλη της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης (ΛΕΠΕΝ) υπήρξαν προκλητικά, βρίζοντας και απειλώντας τους δημοσιογράφους. Παράλληλα φώναζαν συνθήματα κατά του Παύλου Φύσσα.

Την ίδια ώρα, η αντιφασισική, αντιρατσιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και η Ορ.ΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού).

«Παρά τις διευκολύνσεις της Αστυνομίας προς τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την απειλή να βαδίσει η ρατσιστική σύναξη μίσους προς το λιμάνι για να προχωρήσει σε πογκρόμ κατά των προσφύγων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την επίθεσή της κατά των προσφύγων, τις χυδαίες απελάσεις από τα νησιά και τον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εκστρατεία κατά των αλληλέγγυων που αντιστέκονται, ανοίγει τον δρόμο στην επάνοδο της φασιστικής απειλής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγκέντρωση υπέρ των μεταναστών και προσφύγων πραγματοποίησε νωρίς το μεσημέρι έξω τα γραφεία της Frontex στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατόπιν πορεία από την Ε1 προς την Ε7 πύλη του λιμανιού του Πειραιά το Συντονιστικό για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ, αντιρατσιστική – αντιπολεμική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από μέλη του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, την ΚΕΕΡΦΑ, Φοιτητικούς Συλλόγους, καθώς και πρόσφυγες που έφθασαν με λεωφορείο από το Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ