Σε κίνδυνο οι σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας;
Αραβική άνοιξη, Πάρκο Γκεζί, Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Ποιος ο ρόλος των νέων ηλεκτρονικών μέσων στην πληροφόρηση; Αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει το Global Μedia Forum της DW.
Την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι εκεί θα ληφθεί κάποια απόφαση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τον μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων. «Είναι δύσκολο να πετύχουν τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες όταν δεν υπάρχει κοινή γερμανογαλλική γραμμή πλεύσης» υποστηρίζει η Άιλιν Κέλερ από το γερμανογαλλικό ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν οι δυο χώρες. «Και οι δύο τονίζουν τη σημασία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ενώ στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη».
Εσωπολιτικές διαφορές
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ από το φιλελεύθερο κόμμα Mouvement Democrate δεν είναι τόσο αισιόδοξη. «Θυμάμαι εποχές όπου τα γαλλογερμανικά προβλήματα λύνονταν με διαφορετικό τρόπο. Τώρα χρειάζεται διπλωματική εργασία για να ξεπεραστούν οι διαφορές».
Ωστόσο κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του Μανουέλ Βαλς διαφορετικά. Είναι γνωστό ότι ο γάλλος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και στοχεύει στη θέση του προέδρου της χώρας και γι’ αυτό προκαλεί συχνά με τις δηλώσεις του. Επομένως, συμπεραίνουν αναλυτές, αυτή η «επίθεση» μπορεί να μην στρέφονταν τόσο κατά της Άγκελα Μέρκελ, όσο κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Πέτερ Χίλε / Αλεξάνδρα Κοσμά
Deutsche Welle
- Google: Κάτι αλλάζει με τις επαφές στα κινητά Android – Η έξυπνη…καρτών κλήσεων
- Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, με Καρέρας – Εμπαπέ!
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]
- Γιουβέντους-Λάτσιο 2-2: Η «Μεγάλη Κυρία» έσωσε την παρτίδα στο 90+6’
- Εφιαλτική έξαρση της εγκληματικότητας στην Αττική – Οι γειτονιές που… πρωταγωνιστούν
- Μπέσεντ κατά Κινέζων traders για τα σκαμπανεβάσματα του χρυσού
