H Κούβα επέστρεψε αμερικανικό πύραυλο που της είχε παραδοθεί κατά λάθος
Το μακρύ... ταξίδι ενός αμερικανικού πυραύλου Hellfire που είχε καταλήξει κατά λάθος στην Κούβα τελείωσε μετά από δύο χρόνια, με την επιστροφή του από την Αβάνα στις ΗΠΑ. Ο αδρανής πύραυλος είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη αλλά, άγνωστο πώς, παραδόθηκε στην Κούβα το 2014 στη μάλλον πιο «αμήχανη» απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια.
Το μακρύ… ταξίδι ενός αμερικανικού πυραύλου Hellfire που είχε καταλήξει κατά λάθος στην Κούβα τελείωσε μετά από δύο χρόνια, με την επιστροφή του από την Αβάνα στις ΗΠΑ. Ο αδρανής πύραυλος είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη αλλά, άγνωστο πώς, παραδόθηκε στην Κούβα το 2014 στη μάλλον πιο «αμήχανη» απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επιστροφή του πυραύλου, χαιρετίζοντας την «καλή συνεργασία» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας που κατέστη δυνατή χάρη στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, πέρσι.
«Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μπορούμε να πούμε ότι ένας απενεργοποιημένος πύραυλος, που προοριζόταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επεστράφη χάρη στη συνεργασία της κουβανικής κυβέρνησης» ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ. Το υπουργείο επικαλείται «νομικούς λόγους» και δεν επιθυμεί να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.
Πριν από έναν μήνα, μια πηγή είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας πύραυλος Hellfire «χάθηκε» στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2014 και εντοπίστηκε τελικά στην Κούβα, από όπου η Ουάσινγκτον έκανε τα πάντα για να τον πάρει πίσω.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνηθίζει να στέλνει σε υποψήφιους πελάτες απενεργοποιημένους πυραύλους, χωρίς οπλισμό, προκειμένου να τους εξετάζουν και να εκπαιδεύονται σ’ αυτούς πριν αγοράσουν λειτουργικά οπλικά συστήματα.
Ο πυραυλος της Lockheed Martin είχε σταλεί στην Ισπανία απο την κατασκευάστρια εταιρεία, αφού πήρε το «πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια θα επέστρεφε στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη Φλόριντα, με εμπορικό μεταφορικό αεροσκάφος μέσω της Φραγκφούρτης.
Για αδιευκρίνιστους λόγους, ο πύραυλος βρέθηκε αρχικά σε ένα αεροσκάφος της Air France με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού και κατόπιν σε άλλη πτήση, της ίδιας εταιρείας, με προορισμό την Αβάνα.
Η Ουάσινγκτον ανέκαθεν έκανε λόγο για «επιμελητειακό λάθος» και όχι για κλοπή, αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
