Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σόε Μπεριατούα: Ο σκηνοθέτης των «Ηρώων του Κακού» μιλά στο in.gr
Ο σκηνοθέτης Σόε Μπεριατούα

Σόε Μπεριατούα: Ο σκηνοθέτης των «Ηρώων του Κακού» μιλά στο in.gr

Μία παρέα παιδιών επιλέγει τη βία και βιώνει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας, μέχρι τη στιγμή που τα όρια θα ξεπεραστούν κατά πολύ. Η ταινία «Οι Ήρωες του Κακού» του Ισπανού σκηνοθέτη Σόε Μπεριατούα, η οποία προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, ασχολείται με τη νεανική βία και -όχι τυχαία- έχει παρομοιαστεί με το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ο σκηνοθέτης μιλά στο in.gr για τη βία, τον λυρισμό της εφηβείας και τις κινηματογραφικές του αναφορές.

Μία παρέα παιδιών επιλέγει τη βία και βιώνει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας, μέχρι τη στιγμή που τα όρια θα ξεπεραστούν κατά πολύ. Η ταινία «Οι Ήρωες του Κακού» του Ισπανού σκηνοθέτη Σόε Μπεριατούα, η οποία προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, ασχολείται με τη νεανική βία και -όχι τυχαία- έχει παρομοιαστεί με το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο σκηνοθέτης μιλά στο in.gr για τη βία, τον λυρισμό της εφηβείας και τις κινηματογραφικές του αναφορές.

  • Οι Ήρωες του Κακού είναι μία ταινία αντισυμβατική και σε στιγμές ιδιαίτερα σκληρή. Ήταν αυτή η πρόθεσή σας από την αρχή;

Προσπάθησα να δείξω το βασικό θέμα τις ταινίας χωρίς ευφημισμούς. Είναι μία ταινία που αφορά τη βία, τα ναρκωτικά και τον συναισθηματικό πόνο. Εάν υπάρχει κάτι άσεμνο στην ταινία, αυτό δεν είναι η βία, αλλά η γύμνια των συναισθημάτων.

  • Πώς αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε κλασική μουσική στην ταινία; Τι πιστεύατε ότι μπορούσε να προσφέρει στην ιστορία;

Νομίζω ότι η εφηβεία είναι η πιο λυρική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου. Τα συναισθήματα του είναι τόσο έντονα, επομένως χρειαζόμουν την πιο λυρική μουσική που μπορούσα να βρω. Η μουσική δείχνει την ηθική θέση στην «αλλαγή διάθεσης» που σημειώνεται στο τρίτο μέρος της ταινίας, όταν η βία σταματά να είναι διασκεδαστική και αρχίζει να έχει σοβαρές προεκτάσεις.

  • Ορισμένοι συγκρίνουν την ταινία με το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Υπήρξε η ταινία αυτή έμπνευση για εσάς;

Ναι, φυσικά, αλλά λιγότερο από άλλες όπως τα Άγρια Βλαστάρια (Les Roseaux Sauvages) του Αντρέ Τεσινέ ή το Dear Wendy του Τόμας Βίντερμπεργκ. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι υπήρξε πολύ μακρινή επιρροή.

  • Έχετε, επίσης, εργαστεί ως ηθοποιός και συγγραφέας κόμικ. Πώς επηρεάζει κάθε μία από αυτές τις ιδιότητες την ταινία σας;

Όλες οι δεξιότητες μου είναι στην ταινία. Το ότι είμαι ηθοποιός εδώ και 30 χρόνια, με βοηθά αρκετά στο να σκηνοθετώ ηθοποιούς. Μπορώ να προσαρμόζω τον εαυτό μου σε κάθε ηθοποιό. Αυτό είναι σημαντικό.

  • Πώς επηρέασε ο πατέρας σας Λουθιάνο Μπεριατούα την απόφασή σας να γίνετε σκηνοθέτης;

Έγινα σκηνοθέτης για να εκδικηθώ τις αναζητήσεις του πατέρα μου. Ξεκινούσε πάντα ταινίες, αλλά πολύ λίγες φορές τις τελείωνε.

  • Πώς βρήκατε τους νεαρούς ηθοποιούς της ταινίας σας;

Ρώτησα σε λύκεια, ήρθα σε επαφή με μάνατζερ, υπεύθυνους casting, μέσω facebook. Από παντού.

  • Αμέσως πριν από την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλαγα, ένα αγόρι εισέβαλε σε σχολείο στην Βαρκελώνη και σκότωσε έναν δάσκαλο. Η ταινία σας αφορά τη νεανική βία. Ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτή;

Μία ημέρα πριν το περιστατικό, πολύς κόσμος έλεγε ότι η ταινία μου δεν ήταν ρεαλιστική. Μία ημέρα μετά το περιστατικό, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι η ταινία μου ήταν οπορτουνιστική. Νομίζω ότι είναι απλά άβολο.

* Η ταινία «Οι Ήρωες του Κακού» προβάλλεται από σήμερα, Πέμπτη, στις αίθουσες σε διανομή weirdwave.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024