Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου μαστού κατά τη διάρκεια της κύησης
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα. Η τεκνοποίηση σε όψιμη ηλικία είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων.
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα. Η τεκνοποίηση σε όψιμη ηλικία είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων.
«Οι μακροχρόνιες σπουδές, η καριέρα και η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία ενισχύουν την αύξηση που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού στη διάρκεια της κύησης» εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή την ομιλίας της στον τελευταίο κύκλο μαθημάτων του 2015 της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας.
«Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος μετά την ηλικία των 35 ετών καλό θα είναι να υποβάλλεται σε έλεγχο των μαστών με κλινική εξέταση από Μαστολόγο και σε ψηφιακή μαστογραφία, ενώ εάν επιθυμεί εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη έλεγχο των μαστών (εκτός των άλλων και με υπερηχογράφημα και μαγνητική μαστογραφία) πριν αρχίσει τη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών» εξηγεί η κ. Ιωαννίδου-Μουζάκα.
Σύμφωνα με την ίδια, ο εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος μέσω μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 40-65 ετών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης σε υποκλινικό στάδιο, γεγονός που συντελεί σε μικρότερης έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις, αποφυγή χημειοθεραπείας, μείωση της θνησιμότητας, αλλά και εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
health.in.gr
- Βενετία: Εννέα υπνοδωμάτια, επτά πρόωροι θάνατοι – Μπορεί το «καταραμένο» παλάτι να προσελκύσει αγοραστή;
- «Οι νέοι θα πληγούν περισσότερο από το τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ
- Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύεται να «περάσει» την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις
- Πρόεδρός Παρτιζάν: «Το πρόβλημα λέγεται Τζαμπάρι Πάρκερ – Δεν ζήτησα να πουληθεί ο Νιλικίνα»
- Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρη ναυτικού αποκλεισμού της Κούβας στις εισαγωγές πετρελαίου
- Από την άρνηση στην αποδοχή: Η Ευρώπη πενθεί το ΝΑΤΟ – Και έχει περάσει όλα τα στάδια

