Βιολογικές αλλαγές προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά
Φως στον βιολογικό μηχανισμού δια του οποίου τα αντικαταθλιπτικά επιδρούν στον οργανισμό του ανθρώπου και αφήνουν τα πρωτεϊνικά «αποτυπώματα» τους στο αίμα του ασθενούς, ρίχνει πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Signaling.
Φως στον βιολογικό μηχανισμού δια του οποίου τα αντικαταθλιπτικά επιδρούν στον οργανισμό του ανθρώπου και αφήνουν τα πρωτεϊνικά «αποτυπώματα» τους στο αίμα του ασθενούς, ρίχνει πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Signaling.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Δρ Θέο Ράιν του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής «Μαξ Πλανκ» του Μονάχου, για να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά μελέτησαν την επίδραση σε ποντίκια και ασθενείς ενός ευρέως συνταγογραφούμενου αντικαταθλιπτικού, της παροξετίνης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αντικαταθλιπτικό αλλάζει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ίδιες αυτές αλλαγές παρατηρούνται στα κύτταρα του αίματος που είχαν ληφθεί από ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι στο μέλλον, προτού χορηγηθεί κάποιο αντικαταθλιπτικό, ίσως είναι δυνατό να προβλεφθεί εκ των προτέρων η θετική ή αρνητική ανταπόκριση του ασθενούς στο φάρμακο, ελέγχοντας τη δράση του προηγουμένως σε μια καλλιέργεια κυττάρων αίματος του εν λόγω ατόμου.
Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει μελλοντικά σε εξατομίκευση της φαρμακευτικής θεραπείας της κατάθλιψης και θα απαλλάξει ορισμένους ασθενείς από την ταλαιπωρία των παρενεργειών ενός αναποτελεσματικού φαρμάκου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τούρκος αξιωματούχος: Ο πύραυλος δεν είχε στόχο την Τουρκία, πιστεύουμε ότι στόχευε βάση στην Κύπρο
- Οριστικά χωρίς οπαδούς στο Άνφιλντ η Γαλατασαράι κόντρα στη Λίβερπουλ
- Δολοφόνησαν την κομμουνίστρια, φεμινίστρια Γιανάρ Μοχάμεντ στο Ιράκ – Δεν έχει αναλάβει κανείς ευθύνη
- Γερμανία: Δεν σχεδιάζει να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο – Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «ανά πάσα στιγμή»
- Εκτακτες οδηγίες στη Κύπρο: Αποστολή SMS στις 7 το απόγευμα – Τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ανάγκης
- Η στιγμή που η Χεζμπολάχ πλήττει ισραηλινό τανκ Merkava στον νότιο Λίβανο

