Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι τεχνικές προετοιμασίες που θα επιτρέψουν στην νέα κυβέρνηση να ψηφίσει έως τις 15 Οκτωβρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζας της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται σε οργασμό διεργασιών, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την δρομολόγηση της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2015, δεδομένου πως οποιαδήποτε μετάθεση του εγχειρήματος για το 2016 θα μπορούσε να επαναφέρει τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο η υφιστάμενη νομοθεσία για τις τράπεζες και ειδικά το πλαίσιο του ΤΧΣ πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να ευθυγραμμισθεί με την προσφάτως ενσωματωθείσα στο εθνικό Δίκαιο κοινοτική οδηγία για την τραπεζική εξυγίανση (BRRD).

Η τροποποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Οκτωβρίου καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αν και ξένοι και Έλληνες επενδυτές που το 2014 επένδυσαν πάνω από 8 δισ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου των εγχώριων τραπεζών, ασκούν πιέσεις ώστε οι ανάγκες να μη διαμορφωθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ φέρεται να ακολουθεί αυστηρή στάση, υιοθετώντας την θέση του ΔΝΤ πως η νέα ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ευκαιρία για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η λύση που επεξεργάζονται Τράπεζα της Ελλάδος, υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών προβλέπει τον διαχωρισμό του δανείου, σε άμεσα εξοφλούμενο και σε εξοφλούμενο με περίοδο χάριτος.

Στη βάση αυτή ο δανειολήπτης θα πληρώνει μηνιαία δόση μόνο για ένα τμήμα της οφειλής και η εξόφληση του υπολοίπου θα γίνεται ύστερα από κάποια χρόνια, π.χ. μία πενταετία. Η δε ετήσια επιβάρυνση για το τμήμα του χρέους που δεν αποπληρώνεται αναμένεται να είναι χαμηλή.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Έστω δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ, εναπομένουσας διάρκειας 28 ετών με επιτόκιο κυμαινόμενο euribor μηνός πλέον περιθωρίου 1,5%. Αν εφαρμοστεί μια ρύθμιση τύπου balloon, ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να καταβάλλει δόση μόνο για τις 50.000 ευρώ. Για τις υπόλοιπες 50.000 ευρώ θα υπάρξει νέος διακανονισμός, π.χ. σε πέντε χρόνια.

Τέλος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την πρόσληψη νομικού συμβούλου για την τροποποίηση του νόμου 3864/2010 για το ΤΧΣ, κάτι που ωστόσο ακόμη εξετάζεται δεδομένου ότι δεν θεωρείται απαραίτητο από ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ