Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΜΜΑ: Όταν η κλασική σμίγει με την τζαζ και το «West Side Story»

ΜΜΑ: Όταν η κλασική σμίγει με την τζαζ και το «West Side Story»

Η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης επιστρέφουν στις 20 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να προσφέρουν στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα στις παρυφές της κλασικής και της τζαζ. Οι δύο πιανίστες θα παρουσιάσουν δημιουργίες ελλήνων και ξένων συνθετών, ενώ την τιμητική του έχει, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, με αποσπάσματα από το κορυφαίο μιούζικαλ «West Side Story».

Η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης επιστρέφουν στις 20 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 20:30) για να προσφέρουν στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα στις παρυφές της κλασικής και της τζαζ.

Οι δύο πιανίστες θα παρουσιάσουν δημιουργίες ελλήνων και ξένων συνθετών, ενώ την τιμητική του έχει, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, με αποσπάσματα από το κορυφαίο μιούζικαλ «West Side Story».

Η συναυλία εντάσσεται στον Κύκλο Πιανόραμα που διοργανώνεται στο Μέγαρο και φέρνει επί σκηνής δεξιοτέχνες του «βασιλιά» των οργάνων. Το Πιανόραμα επιχειρεί να ανιχνεύσει διαφορετικές, συχνά αναπάντεχες, όψεις ενός ολόκληρου κόσμου του πιάνου: άλλοτε ιχνηλατώντας το λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο του οργάνου για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα, άλλοτε εξερευνώντας τη γοητευτική και γόνιμη αντιπαράθεση του «κλασικού» πιάνου με τα έργα του 20ού αιώνα, τον αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, ακόμα και το ροκ, και πάντοτε δίνοντας βήμα στους εξαιρετικούς έλληνες συνθέτες και σολίστ.

Στο σταυροδρόμι της κλασικής και της τζαζ

Έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών συνθέτουν το μουσικό τοπίο της πρώτης ενότητας της βραδιάς, η οποία θα αρχίσει με το πρώτο και τέταρτο μέρος της «Ποντιακής Σουίτας» του Μιχάλη Αρχοντίδη. Θα ακολουθήσουν τα έργα «Ντομένικα ρούμπα» του Ιάσονα Αντωνιάδη, «Παιχνίδι για δύο» του Παναγιώτη Θεοδοσίου, «Δήλος» του Κώστα Γρηγορέα και «In Heaven» του Βασίλη Μπακόπουλου.

Ο επίλογος τoυ πρώτου μέρους ανήκει στον διεθνούς φήμης Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο το 1982 όταν βραβεύτηκε με όσκαρ η μουσική του για την ταινία «Δρόμοι της φωτιάς». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις «Παραλλαγές για δύο πιάνα» πάνω στον «Χορό της φωτιάς» (ορχηστρικό από τη συλλογή «Ωδές», 1979), σε μεταγραφή του γάλλου συνθέτη και ενορχηστρωτή Συλβαίν Μοριζέ.

Από την Ελλάδα στις ΗΠΑ

Σε έναν από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της αμερικανικής ιστορίας, τον συνθέτη, αρχιμουσικό και πιανίστα Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990), είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ενότητας της συναυλίας.

Οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν πρώτα το έργο «Music for Two Pianos» (Μουσική για δύο πιάνα) και έπειτα τους εκρηκτικούς «Συμφωνικούς χορούς» από το κοσμαγάπητο μιούζικαλ «West Side Story» (Cha-cha, Fugue, Rumble, Cadenza, Finale) του Μπέρνσταϊν, με τους οποίους θα κλείσει η βραδιά. Θα παρεμβληθεί η σύντομη σύνθεση για «2 Pianos: Blues, Echoes» του πολυβραβευμένου νεοϋορκέζου πιανίστα, μαέστρου, ενορχηστρωτή και συνθέτη Μόρτον Γκουλντ (1913-1996).

  • Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (Ζώνη Β΄), 20 ευρώ (Ζώνη Α΄).
  • Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ) 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).
  • Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024