Διαστημικό σκάφος θεωρήθηκε νέο φεγγάρι της Γης
Για περισσότερες από δέκα ώρες την Δευτέρα 26 Απριλίου, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η Γη είχε έναν ακόμα φυσικό δορυφόρο. Τελικά, όμως, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο.
Για περισσότερες από δέκα ώρες την Δευτέρα 26 Απριλίου, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η Γη είχε έναν ακόμα φυσικό δορυφόρο. Τελικά, όμως, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο.
Το απατηλό φεγγάρι εντοπίστηκε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας, στη Μασαχουσέτη, το οποίο παρακολουθεί τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη.
Το πρωί της Δευτέρας το κέντρο δημοσίευσε την περιγραφή του αστεροειδή 2015 HP116, ο οποίος εντοπίστηκε από τηλεσκόπιο στη Χαβάη να να περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η αρχική ανάλυση υπέδειξε ότι ο «βράχος» θα παρέμενε σε γεωκεντρική τροχιά από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 -θα ήταν επομένως ένας από τους αστεροειδείς που μετατρέπονται σε παροδικούς φυσικούς δορυφόρους.
Τέτοια αντικείμενα είναι γνωστό ότι υπάρχουν, και οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει τις εκατοντάδες.
«Αυτά τα αντικείμενα όντως υπάρχουν, δυστυχώς όμως [το 2015 HP116] δεν είναι ένα από αυτά» λέει στο περιοδικό New Scientist ο Γκάρεθ Ουίλιαμς, ο ερευνητής που έκανε τη γκάφα.
Τελικά το υποτιθέμενο φεγγάρι αποδείχθηκε πως ήταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, μια φιλόδοξη αποστολή που χαρτογραφεί ένα εκατομμύριο άστρα του Γαλαξία.
Δεκατρείς ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση, το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών την ανακάλεσε.
Πάντως το ατυχές περιστατικό δεν ήταν το πρώτο. Το 2007, το Κέντρο προειδοποίησε ότι το διαστημικό αντικείμενο 2007 VN 84 θα περνούσε ξυστά από τη Γη. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta, το οποίο περνούσε από τη Γη για να αυξήσει ταχύτητα και να φτάσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Επιτροπή των Νόμπελ απαντά στη Ματσάδο: Το Βραβείο και ο βραβευθείς δεν χωρίζονται
- Οι Μπακς κινούνται για μεγάλη μεταγραφή προκειμένου να πείσουν τον Γιάννη να μείνει – Ποια ονόματα «παίζουν»
- «Η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη»: Η Κέιτλιν Τζένερ «σπάει» τη σιωπή της για τον Τιμοτέ Σαλαμέ
- FIR Αθηνών: Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο μπλακ άουτ, λέει ο πρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
- Ισπανία: Συνέλαβαν 162 οπαδούς που είχαν δώσει ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών – Είχαν μαχαίρια και σιδηρολοστούς
- Ξεκινά η ψυχρή εισβολή – Πού θα χιονίσει, πόσο θα κατρακυλήσει ο υδράργυρος

