Η ώρα της αλήθειας για τις συνομιλίες των ‘Εξι με το Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης πλησιάζει, και οι προσπάθειες κορυφώνονται: Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας άλλαξαν την τελευταία στιγμή το πρόγραμμά τους για να είναι στη Λωζάννη και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ, διά στόματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, λέει πως η «συμφωνία, όπως φαίνεται, είναι χειρότερη από ό,τι φοβόμασταν».

Οι αναφορές διπλωματών περιορίζονται στο να εκφράσουν αισιοδοξία αλλά να σημειώνουν πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει» είπε, ενδεικτικά, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς ανέβαλε προγραμματισμένη κοινή επίσκεψή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Καζακστάν ώστε να μείνουν και οι δύο στην Ελβετία για τις διαπραγματεύσεις.

Και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ακύρωσε τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στη Βοστώνη ώστε να μείνει στη Λωζάννη.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, διά στόματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, εξέφρασε για άλλη μία φορά την έντονη αντθεσή του σε επίτευξη συμφωνίας, την οποία θεωρεί ότι η Τεχεράνη θα εκμεταλλευτεί για να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Νετανιάχου ανέφερε την Κυριακή πως «συμφωνία, όπως φαίνεται, περιέχει όλους μας τους φόβους, και ακόμη περισσότερα».

«Ο άξονας Ιράν-Λωζάννης-Υεμένης είναι επικίνδυνος για την ανθρωπότητα και πρέπει να εμποδιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Την ελπίδα του, όπως αναφέρει το Reuters, πως τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε και ο ισραηλινός υπουιργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάιντις, λέγοντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως «υπάρχουν ακόμη μεγάλες επιφυλάξεις στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, ακόμη και τη Βρετανία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ