Θεατροποιημένη ανάγνωση με Λαζαρίδου, Μουτούση και Τριανταφυλλίδου
Πρόκειται για την θεατροποιημένη ανάγνωση και των δέκα Ελεγειών. Ένα μικρό ακρόαμα που επιχειρεί να ανασύρει ένα ξεχασμένο είδος ψυχαγωγίας που βασίζεται στην χαρά της προφορικότητας.
Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε ξεκίνησε να γράφει τις «Ελεγείες» τον Ιανουάριο του 1912 για να ολοκληρώσει τη συγγραφή τους δέκα χρόνια αργότερα. Πρόκειται για ένα σπάνιο λογοτεχνικό έργο που σημάδεψε ποιητικά τον 20ο αιώνα.
Δέκα ποιήματα μεγάλης έκτασης, που γράφτηκαν σε μια από τις πιο ανασφαλείς χρονικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Σημαδεμένα από έναν μεγάλο πόλεμο και ποτισμένα από τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου, αντιτάσσουν στα κοινωνικά αδιέξοδα την πίστη στο ιδιωτικό πεδίο των αισθημάτων και την εμπειρία της συνείδησης.
Δέκα ποιητικοί μονόλογοι ενός πεδίου ψυχικού βάθους, όπου μόνον ο μυστικός λόγος και η ποίηση έχουν πρόσβαση. Στο κέντρο τους βρίσκεται η ζωή και θάνατος, η επικοινωνία των διαστάσεων, το ίδιο το νόημα της ύπαρξης που διαρκώς ανανεώνεται, η προφητεία, και κυρίως το άπειρο βλέμμα προς κάθε κατεύθυνση. Με τις «Ελεγείες του Ντουίνο» ο μεγάλος ποιητής ενώνει δύο ιδιότητες, γράφοντας με λόγο αποκαλυπτικό. τουτέστιν απόλυτα ποιητικό.
Ο αυστρογερμανός Ράινερ Μαρία Ρίλκε δεν υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχισμένος ως παιδί και έφηβος , με την παιδεία του να είναι ανοργάνωτη και αποσπασματική. Αρχικά ακολούθησε τη στρατιωτική εκπαίδευση, την εγκατέλειψε όμως , και το 1895 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου όπου και και διδάχτηκε λογοτεχνία, ιστορία της τέχνης, φιλοσοφία και για ένα εξάμηνο νομικά.
Ταξίδευε ακατάπαυστα σε όλη την Ευρώπη, με τις επισκέψεις του στη Ρωσία, να «ενσπερματώνουν» στο νου του έμπνευση.
Με τις «Ελεγείες» του ο Ρίλκε οδηγεί στα άκρα τον ευρωπαϊκό λυρισμό, με τον θρήνο να αντανακλά τη βαθύτερη ομορφιά της ανήσυχης ανθρώπινης καρδιάς και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου σε μια ανασφαλή περίοδο να δίνουν το «παρών».
Ε.Σ.
Ημερομηνίες παραστάσεων:
Πέμπτη 19/2, Τετάρτη 25/2, Πέμπτη 26/2, Πέμπτη 5/3 [τρεις Πέμπτες και μία Τετάρτη] στις 21.00.
Χώρος: “Προσωρινός”, Δεινοκράτους 103.
Τηλ. Κρατήσεων: 6973643458
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία:
Βίκος Ναχμίας
Διαβάζουν:
Όλια Λαζαρίδου I Αμαλία Μουτούση I Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Φιλολογική Επιμέλεια: Βασιλική Δημουλά
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Πούλιος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Φαρμάκης
Συντονισμός Παραγωγής: Βίκυ Κολοβού
- Δημοσκόπηση: Μια απαισιόδοξη κοινωνία αναζητά διέξοδο σε ένα πολιτικό τοπίο που δεν πρόκειται να παραμείνει ίδιο
- Αρχεία Έπσταϊν: Απόδειξη για τους Αμερικανούς πως «οι πλούσιοι και ισχυροί δεν λογοδοτούν» για ό,τι κάνουν
- ΕΕ: Το σχέδιο «Made in Europe» πυροδοτεί έντονο λόμπινγκ στις Βρυξέλλες
- Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 3-1: «Πράσινο» προβάδισμα για τον τελικό του Challenge Cup
- Επιστροφή στους φυσικούς διακόπτες για τα αυτοκίνητα – Γιατί τα «κουμπιά» έρχονται να αντικαταστήσουν τις οθόνες αφής
- Βρετανία: Πώς οι Εργατικοί θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, εάν εκδιωχθεί ο Στάρμερ;

