Άμεσα η παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων για υπερχρεωμένους καταναλωτές και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει στη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ετοιμαστεί το συνολικό πλαίσιο.
Νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων για υπερχρεωμένους καταναλωτές και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει στη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ετοιμαστεί το συνολικό πλαίσιο.
Η παράταση με νόμο στην προστασία της πρώτης κατοικίας χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ως πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και οι πληροφορίες από το υπουργείο θέλουν να δοθεί η παράταση μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας Βουλής.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που θα έρθει σε λίγους μήνες αναμένεται να προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι να αναλάβει τις εν λόγω οφειλές νέος φορέας του Δημοσίου, με στόχο την ελάφρυνση των πολύ φτωχών νοικοκυριών.
Πάντως, ως προς το τελευταίο, τραπεζικοί κύκλοι σχολίασαν σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους ότι αυτή η ρύθμιση θα χρειαστεί σημαντικά ίδια κεφάλαια κι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ωστόσο τα ίδια στελέχη σχολίασαν ότι οι τράπεζες θα τοποθετηθούν διεξοδικά επί της ρύθμισης όταν αυτή παρουσιαστεί στο σύνολό της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει κατασχεμένες συσκευές δημοσιογράφου
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα