Τον βετεράνο πολιτικό Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι δείχνουν νικητή των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία τα exit poll, πράγμα που θα ολοκλήρωνε την επικράτηση του κόσμικού κόμματος Νιντάα Τουνές στην Τύνιδα. Ο ανθυποψήφιός του, Μονσέφ Μαρζούκι, δεν αναγνωρίζει ακόμη την ήττα του.

Η προεδρική κάλπη ήταν η πρώτη σε πλήρως δημοκρατικές εκλογές και το τελευταίο βήμα της χώρας προς την ομαλότητα μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι.

H Τυνησία θεωρείται η μοναδική χώρα της «Αραβικής Άνοιξης» στην οποία, παρά το ότι η ένταση δεν έλειψε, αποφεύχθηκε ο πλήρης εκτροχιασμός.

Στην κάλπη της Κυριακής, τα 5,3 εκατ. των ψηφοφόρων είχαν να επιλέξουν μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι και του Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 88 ετών του Νιντάα Τουνές. Ο Εσέμπσι έχει μακρά παρουσία στην πολιτική σκηνή της Τύνιδας, και προ της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Μπεν Άλι, επί του οποίου ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Η κατάληψη της προεδρίας είναι, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, η δεύτερη νίκη του κοσμικού κόμματος σε κάλπες και επιτρέπει στο κόμμα να εδραιώσει τη θέση του.

Μέτα το κλείσιμο της κάλπης, ο Εσέμπσι διεκδίκησε τη νίκη και αφιέρωσε την επικράτησή του «σε όλους τους μάρτυρες της Τυνησίας».

Ωστόσο, ο Μαρζούκι εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα του δώσουν τη νίκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ