Standard & Poor’s: Η ΕΚΤ εισέρχεται σε πολύ επικίνδυνα εδάφη
Στην προειδοποίηση ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει σε επικίνδυνα εδάφη και ότι ο κίνδυνος τριπλής ύφεσης έχει αυξηθεί, προχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's για την Ευρώπη Ζαν Μισελ Ζιξ. Ο ίδιος θεωρεί πως η ΕΚΤ έχει ένα τελευταίο βέλος και αυτό είναι η ποσοτική χαλάρωση ύψους 1 τρισ. ευρώ, η οποία απαιτείται για την αποκατάσταση της προσφοράς χρήματος.
Στην προειδοποίηση ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ στη ζώνη του ευρώ είναι επισφαλές και πιθανόν να αποτύχει προχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s για την Ευρώπη Ζαν Μισελ Ζιξ.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τα εξαιρετικά φτηνά δάνεια της ΕΚΤ που παρέχονται προς τις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO δεν μπορούν να παράξουν ερέθισμα μεγαλύτερο των 40 δισ. ευρώ για την οικονομία της ευρωζώνης, λόγω των περιοριστικών ρυθμίσεων που επιβάλλονται στους δανειστές.
Σύμφωνα με τον Ζιξ, αν και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζει ότι το σχέδιο ρευστότητας είναι ανεφάρμοστο, ωστόσο κάνει τις κινήσεις αυτές προκειμένου να πείσει την γερμανική ηγεσία ότι όλα τα συμβατικά μέτρα έχουν εξαντληθεί.
«Ο κίνδυνος τριπλής ύφεσης έχει αυξηθεί. Η ΕΚΤ έχει ένα τελευταίο βέλος και αυτό είναι η ποσοτική χαλάρωση ύψους 1 τρισ. ευρώ, η οποία απαιτείται για την αποκατάσταση της προσφοράς χρήματος Μ3 και την αποκατάσταση της αυξητικής τάσης», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ζιξ και προσέθεσε πως η ΕΚΤ κινείται σε πολύ επικίνδυνα εδάφη και διακυβεύεται η αξιοπιστία της (το βασικό σενάριο πάντως της Standard & Poor’s προβλέπει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2015).
Ο Ζιξ εκτίμησε πως η ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση το 2015 λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ωστόσο υποστήριξε πως η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 έχει ήδη πιάσει «ταβάνι» και πως εφεξής θα σταθεροποιηθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο πρώην πρωθυπουργός του Νεπάλ συνελήφθη για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της Gen Z
- Τραγικός επίλογος στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης – Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη
- Το λάθος του Νέντοβιτς: «Δεν έπρεπε να φύγω από τον Παναθηναϊκό»
- Κάλυμνος: Νεκρός 60χρονος αναρριχητής – Εντοπίστηκε σε απόκρημνη πλαγιά
- Ο Τραμπ ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράν με 5 κύριους στόχους – Έναν μήνα μετά, πόσους έχει επιτύχει;
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Live οι ομιλίες της δεύτερης μέρας
