Οικονομική Αστυνομία: Επιτόπια επιβολή κυρώσεων για «μαύρη» εργασία
Στην επιτόπια επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας θα μπορεί να προβαίνει σύντομα η Οικονομική Αστυνομία, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάκης και Εργασίας επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο τις σχετικές ρυθμίσεις για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Σώματος.
Στην επιτόπια επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας θα μπορεί να προβαίνει σύντομα η Οικονομική Αστυνομία, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Δημόσιας Τάκης και Εργασίας επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο τις σχετικές ρυθμίσεις για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Σώματος.
Σήμερα η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αποτελείται από τέσσερα τμήματα, ήτοι το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας, το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας, το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης και το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας.
Το τελευταίο τμήμα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και περίθαλψης, όπως η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η παράνομη συνταγογράφηση, οι ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, η υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και η μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η Οικονομική Αστυνομία δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει τα πρόστιμα. Έτσι, όταν εντοπίζει παραβάσεις, συντάσσει εκθέσεις και τις κοινοποιεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να ελεγχθούν και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Με τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας οι υπηρετούντες σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν επιτόπου τα πρόστιμα στις περιπτώσεις ανασφάλιστων εργαζομένων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Μπαρτσελόνα παίρνει μέτρα ενόψει Ολυμπιακού για να μη γίνει… ΣΕΦ το γήπεδό της!
- Χριστούγεννα στο Amirandes: Μια χειμερινή ιστορία στην καρδιά της κρητικής φιλοξενίας
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση της Τυχεροπούλου – «Ήμουν το μαύρο πρόβατο στον οργανισμό»
- Bots παρίσταναν τους «αγανακτισμένους αριστερούς» και κατηγορούσαν την Τέιλορ Σουίφτ για ναζιστική προπαγάνδα
- Χαλκίδα: Σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε ηλικιωμένο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Μπουκώρος – Εξεταστική: Επιχείρηση συσκότισης – Δεν θα αποκαλύψω την κυβερνητική πηγή που με ενημέρωσε
