Καθελκύστηκε, έπειτα από 10 χρόνια εργασιών, το υποβρύχιο «Ωκεανός»
Μια δεκαετία μετά την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το υποβρύχιο «Ωκεανός» του πολεμικού ναυτικού καθελκύστηκε τη Δευτέρα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Μια δεκαετία μετά την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το υποβρύχιο «Ωκεανός» του πολεμικού ναυτικού καθελκύστηκε τη Δευτέρα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το υποβρύχιο, τύπου 209, εντάχθηκε στο στόλο του πολεμικού ναυτικού από το 1978. Οι εργασίες αναβάθμισης ξεκίνησαν το 2004, οδηγήθηκαν όμως σε τέλμα.
Όπως δήλωσε κατά την τελετή ο κ. Αβραμόπουλος, το «Ωκεανός» είναι το δεύτερο σκάφος αυτού του τύπου που παραδίδεται εκσυγχρονισμένο, ενώ σε δύο ακόμα υποβρύχια οι εργασίες αναβάθμισης θα ολοκληρωθούν «νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα».
Η καθέλκυση του «Ωκεανού» έρχεται λίγες μέρες μετά την καθέλκυση του «Πιπίνος», ενός υποβρυχίου διαφορετικού τύπου, όμοιου με το διαβόητο υποβρύχιο που «έγερνε».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «πολύ σύντομα θα ενταχθούν επιχειρησιακά στη δύναμη του στόλου οι πυραυλάκατοι -που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας- με πρώτη την πυραυλάκατο «Ρίτσος» που θα πέσει σύντομα στα νερά».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αποχωρώντας από το υπουργείο αφήνει ενισχυμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, εμπνέοντας σε όλους αίσθημα ασφάλειας και εθνικής υπερηφάνειας.
Νωρίτερα, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Ωκεανός», που προσεγγίζουν, όπως είπε, τις επιδόσεις των καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214, και γνωστοποίησε ότι το υποβρύχιο «Πιπίνος» έχει ήδη κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού Neptune-II, το «Ωκεανός» απέκτησε νέα συστήματα πλοήγησης, μείωσης θορύβου, καθώς και νέο σόναρ και ραντάρ.
Φέρει το οπλικό σύστημα ISUS, τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα Sub Harpoon.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χολαργός: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της επίθεσης με μαχαίρι στον 14χρονο
- Ο Δένδιας ζήτησε συγγνώμη από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – Τα «καρφιά» στον Μητσοτάκη
- Τέλος στις φωτοτυπίες ταυτότητας – Αλλάζουν όλα στις καθημερινές συναλλαγές
- Ρεκόρ με ουρά: 2.397 Golden Retriever έφεραν το χαμόγελο στο Μπουένος Άιρες – «Χρυσό Κύμα»
- Δημοσκόπηση: Ολική επαναφορά Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο – Ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν δυνητικοί ψηφοφόροι
- Πυροβολισμοί στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντάκι
