Κεφαλαιακό έλλειμμα έως 870 δισ. δολάρια για τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς
Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με συστημικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να κοστίσει έως 870 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με συστημικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να κοστίσει έως 870 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Το Financial Stability Board μελετά την επιβολή ενός μίνιμουμ στάνταρ κεφαλαιακών αποθεμάτων στη βάση του οποίου οι μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες θα υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια και παθητικά τα οποία θα χρησιμοποιούν αυτόματα σε περίπτωση κρίσης. Τα κεφάλαια αυτά θα ανέρχονται έως και στο 25% των σταθμισμένων στον κίνδυνο ενεργητικών.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan Chase και η HSBC Holdings να δημιουργήσουν τεράστια αποθεματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alliance Bernstein που επικαλείται το πρακτορείο το πρόσθετο «μαξιλαράκι κεφαλαίων» θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 870 δισ. δολάρια υπό το πλέον ακραίο σενάριο.
Η FSB, η οποία αποτελείται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, θα παρουσιάσει το σχέδιο των κανόνων της στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας τον επόμενο μήνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026