Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία από την οποία θα προκύψει η ποινή που θα επιβληθεί στον Όσκαρ Πιστόριους για το φόνο της 29χρονης φίλης του.

Ο Πιστόριους έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρώτη μέρα της διαδικασίας διατυπώθηκε η άποψη ότι πρέπει να εκτίσει κατ’ οίκον ποινή.

Ο κοινωνικός λειτουργός Τζόελ Μαρίνγκα είπε στο δικαστήριο ότι σπάνια καταλήγουν στη φυλακή όσοι καταδικαστούν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Πιστόριους υπήρξε συνεργάσιμος και ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί σε τρία χρόνια «σωφρονιστικής επιτήρησης», γεγονός που σημαίνει ότι θα περνά μεγάλο μέρος της ημέρας στο σπίτι του.

Ο Μαρίνγκα είπε ακόμα ότι θα μπορούσε το δικαστήριο να επιβάλλει στον Πιστόριους και κοινωφελή εργασία -για παράδειγμα να καθαρίζει τους δρόμους έξω από τα μουσεία της Πρετόρια- γεγονός που θα του επέτρεπε να συνεχίσει να προπονείται για αγώνες.

Η κατηγορούσα Αρχή αντέδρασε έντονα με τα όσα «σοκαριστικά» άκουσε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Νελ, λέγοντας ότι αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η άποψη, ο Πιστόριους θα είναι σαν να μην καταδικάστηκε ποτέ.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, οι γονείς της 29χρονης δεν έκρυψαν την οργή και την αγανάκτησή τους με αυτό το ενδεχόμενο.

Αλλά και η ψυχολόγος που κατέθεσε στο δικαστήριο είπε ότι ο Πιστόριους είναι «ένας τσακισμένος άνθρωπος», που πολύ συχνά στις συνεδρίες βάζει τα κλάματα.

Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αντίδραση του Τζερι Νελ, ο οποίος παρατήρησε: «μας κάνει εντύπωση που η ψυχολόγος δεν ανέφερε το παραμικρό για τη νέα σχέση που διατηρεί ο Πιστόριους».

Η ψυχολόγος απάντησε ότι δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα στις συνεδρίες και ότι αυτό το έμαθε από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ