Τουλάχιστον 25.000 λιγότερα αυτοκίνητα Lada πρόκειται να παραχθούν τους επόμενους τρεις μήνες σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της AvtoVAZ, θυγατρικής του ομίλου Nissan – Renault, στην οποία ανήκει η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία.

Αιτία της συγκεκριμένης απόφασης αποτελεί η θεαματική μείωση της ζήτησης για καινούρια αυτοκίνητα στη Ρωσία που έχει πλήξει και τη Lada, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν κατά 16% στα 220.822 αυτοκίνητα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014.

Η μείωση των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στη χώρα έφτασε στο 23% τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013, αυξανόμενη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το -17% του Ιουνίου.

Αυτό που τώρα ανησυχεί έντονα την τοπική κυβέρνηση είναι η γενίκευση του φαινομένου καθώς και η General Motors έχει ήδη ανακοινώσει όχι μόνο τη μείωση της παραγωγής στο εργοστάσιό της κοντά στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και την πλήρη επανεξέταση της σχεδιαζόμενης επέκτασής της στη Ρωσία.

Η δυσμενής πορεία της αγοράς αυτοκινήτου αποδίδεται στη συνολική επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας, η οποία επηρεάζεται τόσο από τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΗΠΑ και Ε.Ε. όσο και από την στρατιωτική κρίση στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει ήδη την προοπτική παροχής κινήτρων για την απόκτηση καινούριων αυτοκινήτων.

auto.in.gr