Οι υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική απόφαση για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, με εξαίρεση τη Eurobank για την οποία η «ετυμηγορία» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση, είπε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας γενικά για τις περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων και δεσπόζουσας θέσης στις αγορές είπε ότι στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν βρίσκονται εκτός από τις τράπεζες, ναυπηγεία, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, Cosco, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και ΟΠΑΠ.

Πάντως, ως το πιο πολύπλοκο και σύνθετο χαρακτήρισε το ζήτημα των Ναυπηγείων, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων, με φόντο τη «στρατιωτική συμφωνία», η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων και δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, ο Χ.Αλμούνια είπε ότι στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού βρίσκονται οι περιπτώσεις των Ναυπηγείων, των τραπεζών, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (για κρατικές ενισχύσεις) και της Cosco, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ (για δεσπόζουσα θέση).

Χαρακτήρισε δε, ως πιο σύνθετο ζήτημα αυτό των Ναυπηγείων, λέγοντας ότι το συζητεί με τον κ. Στουρνάρα, ενώ είχε παλαιότερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τότε υπουργό ‘Αμυνας και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Αλμούνια, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρναρα, χαρακτήρισε πολύ καλή την επίδοση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Συνεργαζόμαστε αρμονικά για να βοηθήσουμε εταιρίες να αναδιαρθρωθούν και να εξυγιανθούν», είπε και χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την έξοδο στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση για τη Eurobank.

Το νέο ΕΣΠΑ στη συνάντηση με τον ΥΠΑΝ

Θέματα που σχετίζονται με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (Block Exemption Regulation) ενόψει της υιοθέτησής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προσεχή Μάιο και αφορούν στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και στη λειτουργία του Επενδυτικού Νόμου συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ.Χατζηδάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

Κατά τη συνάντηση οι κύριοι Χατζηδάκης και Aλμούνια συζήτησαν μεταξύ άλλων για ζητήματα που αφορούν στο σύστημα κρατικών ενισχύσεων και τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της περιόδου 2007-2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ