Φάλαινες εξόκειλαν στην Κρήτη «λόγω στρατιωτικής άσκησης»
Τέσσερις φάλαινες που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της νότιας Κρήτης δεν αποκλείεται να επηρεάστηκαν από τα σόναρ των πλοίων και υποβρυχίων που συμμετέχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, αναφέρουν ειδικοί.
Τέσσερις φάλαινες που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της νότιας Κρήτης δεν αποκλείεται να επηρεάστηκαν από τα σόναρ των πλοίων και υποβρυχίων που συμμετέχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, αναφέρουν ειδικοί.
Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη την Τρίτη όταν τρεις ζιφιοί, σχετικά μικρόσωμες φάλαινες που θυμίζουν δελφίνια, εξόκειλαν στα βράχια του χωριού Τέρτσα, δυτικά της Ιεράπετρας. Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, δύο από τα κήτη απεγκλωβίστηκαν από κατοίκους και το Λιμενικό, το ένα όμως πέθανε.
Σύμφωνα με το Prismanews.gr, ανάλογο περιστατικό με έναν ακόμα ζιφιό είχε συμβεί λίγο νωρίτερα στην κοντινή παραλία του Κερατόκαμπου, όπου η απουσία βράχων στην ακτή απέτρεψε τον σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο του ζώου.
Όπως τα δελφίνια, οι ζιφιοί (Ziphius cavirostris) χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για να προσανατολίζονται, και επομένως μπορεί να επηρεάζονται από τους ήχους υψηλής ισχύος που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά σόναρ.
Στα σόναρ, εξάλλου, έχει αποδοθεί ο θάνατος ζιφιών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το 1996 και στην Κέρκυρα το 2012.
- Σόναρ και εκρήξεις σκοτώνουν εκατοντάδες κήτη, παραδέχεται το ναυτικό των ΗΠΑ
- Τα στρατιωτικά σόναρ όντως τρελαίνουν τις φάλαινες
- Σεισμικές έρευνες σταματούν στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για τα δελφίνια
Ο Καλούστ Παραγκαμιάν του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρεται να δήλωσε ότι τα κήτη στο νομό Λασιθίου είναι πιθανό να αποπροσανατολίστηκαν από τα σόναρ της αεροναυτικής άσκησης Noble Dina 2014.
Ανάλογες εκτιμήσεις για τον πιθανό ρόλο των σόναρ φέρεται να έκανε και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Πιο σαφή στοιχεία θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο έπειτα από νεκροτομή και εργαστηριακές εξετάσεις στο άτυχο ζώο.
Η Noble Dina 2014, η οποία περιλαμβάνει και ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 26 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραγωδίες από χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά – Από τα Βαρδούσια έως τα Λευκά όρη
- Euroleague: Αποκλειστικό που δεν είναι αποκλειστικό για την Μπασκόνια
- Δύο ελικόπτερα που μετέφεραν ασθενείς φέρεται να συγκρούστηκαν πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ [βίντεο]
- Σουρινάμ: Άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά του
- ΚΕΔ: Χάνει και το αβαντάζ των ξένων διαιτητών
- Τα δύο γεγονότα που «σκοτείνιασαν» τα Χριστούγεννα του Καρόλου Ντίκενς
