Πάγωσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, αλαλούμ με τον φόρο υπεραξίας
Στον πάγο παραμένει η αγορά ακινήτων καθώς οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή από την υπογραφή συμβολαίων, την οποία έχουν αρχίσει από την αρχή του έτους λόγω της αδυναμίας υπολογισμού και εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, περιμένοντας τις τελικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα Νέα, παρότι υπάρχουν ελπίδες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό ανάλογα με την τελική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, για την ώρα ούτε εφοριακοί ούτε συμβολαιογράφοι μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας.
Ως υπεραξία ο νόμος ορίζει τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, αποπληθωρισμένη. Και προβλέπει ότι ως τιμή κτήσης και τιμή πώλησης λαμβάνεται υπόψη το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο, είτε αυτό είναι η εμπορική τιμή είτε η αντικειμενική.
Για τους συμβολαιογράφους, ωστόσο, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ εκεί όπου υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο αλαλούμ είναι το τι θα ισχύει όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την αξία κτήσης του ακινήτου.
* Διαβάστε περισσότερα στα Νέα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Άστεγος κοιμόταν μέσα σε κάδο και κατέληξε στην πρέσα απορριμματοφόρου κατά την αποκομιδή
- «Τελειώνει» από τον ΑΠΟΕΛ ο Πάμπλο Γκαρσία μετά τη σύρραξη στο ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού (vid)
- Δισεκατομμυριούχοι: Σπάνε ρεκόρ σε έναν κόσμο φτώχειας – Η ραγδαία αύξηση πλούτου
- Με αναφορές στα Τέμπη η ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του Δημήτρη Καρώνη
- Τουρκία: Ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την πρόσβαση στα social media από ανηλίκους κάτω των 15 ετών
- Ο Τραμπ ζήτησε αποκλεισμό του Ιράν από το Μουντιάλ και προτείνει την… Ιταλία

