To Ισραήλ ζητά «πρόοδο» πριν απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατουμένους
Με νέα κρίση, ή ακόμη και πλήρες ναυάγιο, απειλούνται οι ουσιαστικά τελματωμένες συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων: Το Ισραήλ συνδέει την απελευθέρωση και των τελευταίων Παλαιστίνιων που έχει συμφωνηθεί με «πρόοδο από την άλλη πλευρά» πριν το τέλος του μήνα. Οι ΗΠΑ, που μεσολαβούν στο διάλογο, έχουν θέσει επίσης προθεσμία τον Απρίλιο για προκαταρκτική συμφωνία επί της ατζέντας των ειρηνευτικών συνομιλιών -οιωνοί της οποίας δεν διαφαίνονται ακόμη στον ορίζοντα.
Με νέα κρίση, ή ακόμη και πλήρες ναυάγιο, απειλούνται οι ουσιαστικά τελματωμένες συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων: Το Ισραήλ συνδέει την απελευθέρωση και των τελευταίων Παλαιστίνιων που έχει συμφωνηθεί με «πρόοδο από την άλλη πλευρά» πριν το τέλος του μήνα.
Οι ΗΠΑ, που μεσολαβούν στο διάλογο, έχουν θέσει επίσης προθεσμία τον Απρίλιο για προκαταρκτική συμφωνία επί της ατζέντας των ειρηνευτικών συνομιλιών -οιωνοί της οποίας δεν διαφαίνονται ακόμη στον ορίζοντα.
Ως μέρος των μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», Ισραήλ και Παλαιστίνιοι έχουν συμφωνήσει στην απελευθέρωση 104 Παλαιστίνιων κρατουμένων, σε τέσσερα «τμήματα» ομαδικών απελευθερώσεων.
Οι τελευταίοι θα απελευθερώνονταν στις 29 Μαρτίου, κάτι όμως που η ισραηλινή πλευρά θέτει πλέον εν αμφιβόλω.
Η επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγμάτευσης Τζίπι Λίβνι είπε την Τρίτη πως δεν έχει αναληφθεί δέσμευση για «αυτόματη απελευθέρωση». Ζητώντας κινήσεις από την παλαιστινιακή πλευρά, είπε ότι «το κλειδί των φυλακών» στις οποίες βρίσκονται οι τελευταίοι κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν «βρίσκεται στα χέρια του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς».
ιΣύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Reuters, η ισραηλινή πλευρά ζητά διαβεβαίωση πως ο Αμπάς δεν θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων.
Από την παλαιστινιακή πλευρά, ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρνταινάχ, περιορίστηκε στο ότι «οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας θα έχει μεγάλες επιπτώσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Καματερό: Συνελήφθη 53χρονος για παιδική πορνογραφία και κρυφή κάμερα σε γυναικείες τουαλέτες καταστήματος
- Έφτασαν στην Κάρπαθο οι πύραυλοι Patriot – Bίντεο με την άφιξή τους στο νησί
- Αναβρασμός στους αγρότες, σχεδιάζουν μπλόκο στην Agrotica – «Τα προβλήματα παραμένουν, οι περισσότεροι χρωστάνε»
- Eπίσημο: Οι νέες έδρες των Dubai BC, Μακάμπι και Χάποελ στην Euroleague – Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Έφοδος της Αστυνομίας στις φυλακές Κομοτηνής – Βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα
- «Γράψε μια ψεύτικη μελέτη» – Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα γίνονται εργαλείο ακαδημαϊκής απάτης