Κίνδυνος άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η μελέτη που έγινε τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα και τις επιστημονικές υποψίες άλλων ερευνητικών ομάδων για την σχέση των γλυκοτοξίνων με την νευρο-εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.
Οι γλυκοτοξίνες, τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας γλυκοτοξίνες, γεγονός που συμβαίνει με φυσικό τρόπο, αλλά και με το μαγείρεμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Κίλιαν Μέρφι και οι σκληροτράχηλοι «Peaky Blinders» από το Μπέρμινχαμ επιστρέφουν στις οθόνες μας
- Τσετσενία: Ο Καντίροφ δήλωσε ότι ουκρανικό drone έπληξε κτίριο στο Γκρόζνι – Δεν υπήρξαν θύματα
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις από Δευτέρα οι αγρότες – Ενισχύονται τα μπλόκα, μήνυμα παραμονής μέχρι τα Χριστούγεννα
- Μείωση των παραδόσεων Airbus τον Νοέμβριο μετά από τεχνικό πρόβλημα
- Αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό ο Τζαβέλλας
- Λιανικό εμπόριο δύο ταχυτήτων [γράφημα]

