Κίνδυνος άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η μελέτη που έγινε τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα και τις επιστημονικές υποψίες άλλων ερευνητικών ομάδων για την σχέση των γλυκοτοξίνων με την νευρο-εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.
Οι γλυκοτοξίνες, τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας γλυκοτοξίνες, γεγονός που συμβαίνει με φυσικό τρόπο, αλλά και με το μαγείρεμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπλόκα: Συσκέψεις σε όλη τη χώρα από τους αγρότες – Το κρίσιμο ραντεβού στη Νίκαια
- Απεργία ΣΕΗ το Σάββατο: Η ΕΝΘΕΠΑ διαψεύδει καθολικό «λουκέτο» στα θέατρα – Ποιοι στηρίζουν την κινητοποίηση
- Ζελένσκι: Έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το σχέδιο Τραμπ αν η Ρωσία συμφωνήσει σε εκεχειρία δύο μηνών
- Συρία: Σουνιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο τζαμί με τους 8 νεκρούς
- Κ. Ανεστίδης: Δεν έκαναν κατάσχεση στον «Φραπέ» και έκαναν σε εμένα
- Μουσουλμανικό κράξιμο στον Σαλάχ λόγω… Χριστουγέννων! (pic)
