Υπερδεκαπλάσιοι τελικά οι θάνατοι από την πανδημία γρίπης του 2009
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 το 2009 προκάλεσε περίπου 203.000 θανάτους πνευμονικής αιτιολογίας σε όλο τον κόσμο, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι λοιποί θάνατοι λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον ιό, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 400.000, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις διεθνούς ερευνητικής ομάδας που αντικρούει τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ομάδα 60 επιστημόνων από 26 χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λόουν Σίμονσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με δημοσίευση τους στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine αναφέρουν ότι «ο ιός Η1Ν1 σκότωσε πολύ περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από ό,τι αρχικά θεωρείτο». Πρόκειται δηλαδή για υπερδεκαπλάσιο αριθμό θανάτων συγκριτικά με τις από τις επίσημες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.
Το 62% έως 85% των θανάτων της πανδημίας του 2009 συνέβησαν σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αντίθετα με ό,τι συνήθως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, που πλήττει πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πραγματικά στοιχεία θανάτων από 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Με διάφορες στατιστικές και άλλες μεθόδους, επέκτειναν τους υπολογισμούς τους και στις υπόλοιπες χώρες. Θα συνεχίσουν δε να μελετούν τη «διαδρομή» που ακολούθησε ο ιός κατά την θανατηφόρα εξάπλωσή του, μεταξύ άλλων για να κατανοήσουν γιατί μερικές χώρες επλήγησαν πολύ πιο σοβαρά από άλλες.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία Byron: Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη Θεσσαλία – Βροχοπτώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης
- Ξεκίνησε η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν
- Πανιώνιος: Δύο οπαδοί κρατούνται σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, τους αφαιρέθηκαν κινητά και διαβατήρια
- ΗΠΑ: Με πιτζάμες και παντόφλες οι επιβάτες στα αεροδρόμια – Viral απάντηση στην οδηγία «ντυθείτε καλύτερα»
- Η σκοτεινή πίεση πίσω από τη Λάτσιο