Αυτόνομη κυβέρνηση στη βορειοδυτική Συρία συγκρότησαν οι Κούρδοι
Οι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν τον σχηματισμό αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης, αφού κατήγαγαν πολλές νίκες στα πεδία των μαχών εναντίον ισλαμιστικών ομάδων που παίρνουν μέρος στην εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι κουρδικές περιοχές της Συρίας αποτελούν το δυτικό Κουρδιστάν, το οποίοι οι Κούρδοι το ονομάζουν Ροζάβα και έχει πρωτεύουσα το Καμισλί.
Οι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν τον σχηματισμό αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης, αφού κατήγαγαν πολλές νίκες στα πεδία των μαχών εναντίον ισλαμιστικών ομάδων που παίρνουν μέρος στην εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι κουρδικές περιοχές της Συρίας αποτελούν το δυτικό Κουρδιστάν, το οποίοι οι Κούρδοι το ονομάζουν Ροζάβα και έχει πρωτεύουσα το Καμισλί.
Η σχετική ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Καμισλί και τέσσερις μήνες αφού οι Κούρδοι ηγέτες στη Συρία είχαν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση.
Βάσει της απόφασης αυτής, η κουρδική επαρχία της Συρίας χωρίζεται σε τρεις περιοχές, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει μια τοπική συνέλευση, καθώς και εκπροσώπους στην περιφερειακή κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση αναφέρει «τον σχηματισμό μιας μεταβατικής πολιτικής κυβέρνησης για την περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν-Συρίας».
«Οι πρώτες αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι η επεξεργασία των νόμων για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και η προετοιμασία γενικών εκλογών, καθώς και πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θέματα ασφαλείας στην περιοχή και τη Συρία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία διοικούνται από τοπικά συμβούλια από τα μέσα του 2012, οπότε αποχώρησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Η αποχώρηση αυτή είχε θεωρηθεί ως κίνηση τακτικής, με στόχο κυρίως να αποτρέψει τους Κούρδους να συνταχθούν με τους εξεγερμένους.
Πιο πρόσφατα μάχες είχαν σημειωθεί μεταξύ Κούρδων μαχητών και τζιχαντιστών, ενώ τον Οκτώβριο οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με το Ιράκ.
Οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Συρίας και ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λίβανος: Μαχητές της Χεζμπολάχ «απέτρεψαν» ανάπτυξη ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Συρία
- Ιράν: Οι ΗΠΑ πωλούν στο Ισραήλ 12.000 βόμβες 470 κιλών αξίας 151,8 εκατ. δολαρίων
- Ισημερινός: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν «ναρκοτρομοκράτες» και στα σύνορα με την Κολομβία
- Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις
- Ιράν: Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος που είχε στόχο ορμητήριο των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία
- Μέση Ανατολή: Αύξηση κατά 20% στις τιμές των καυσίμων ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πακιστάν