Εδώ και μήνες η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά αγαθά, μεταξύ αυτών, το χαρτί τουαλέτας. Κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας αλληλοκατηγορούνται για το πρόβλημα μέχρι που η πρώτη αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές μεθόδους: την κατάληψη ενός εργοστασίου, προκειμένου να διαπιστώσει πώς «ξετυλίγεται» η όλη διαδικασία.

Η μηνιαία απαίτηση χαρτιού υγείας μήνα στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου κυμαίνεται στα 125 εκατομμύρια ρολά.

Η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί τον ιδιωτικό τομέα ότι παίζει παιχνίδια με τη διάθεση του χαρτιού, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη, ώστε αργότερα να διατεθεί στην αγορά, όπου θα γίνει ανάρπαστο.

Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των τιμών σε βασικά αγαθά και οι περιορισμοί στο συνάλλαγμα δημιουργούν το πρόβλημα.

Τελικά, η αρμόδια αρχή αποφάσισε να καταλάβει για 60 μέρες τις εγκαταστάσεις της χαρτοποιίας Manpa, ώστε να διαπιστώσει πώς γίνεται η παραγωγή, οι παραγγελίες, η διάθεση του προϊόντος κλπ, άρα να βρει -όπως εκτιμά- τη ρίζα της έλλειψης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ