Και οι ελληνικές αποστολές στις ΗΠΑ στόχος αμερικανικών παρακολουθήσεων
Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές. Η εφημερίδα επικαλείται γνώση απόρρητου εγγράφου της NSA, στο οποίο είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν.
Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα Klondyke.
Η αντίστοιχη επιχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ είχε το όνομα Powell.
Το έγγραφο της NSA, γνώση του οποίου επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, χρονολογείται από το 2010 και κατονομάζει ως στόχους παρακολουθήσεων συνολικά 38 διπλωματικές αποστολές (αρκετές από τις οποίες είναι χωρών συμμαχικών προς τις ΗΠΑ).
Οι παρακολουθήσεις στις επικοινωνίες των ξένων αντιπροσωπειών γίνονταν με ευρύ φάσμα μεθόδων, από τοποθέτηση κοριών μέχρι παρείσφρηση σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Ασαφές είναι εάν η παρακολούθηση γινόταν μόνο από την NSA ή εάν υπήρχε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, όπως το FBI ή την CIA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κινητοποιήσεις: Γιορτές στα μπλόκα οι αγρότες και ραντεβού σε νέα πανελλαδική σύσκεψη
- Κέρκυρα: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο εμπρησμός αυτοκινήτων επιχειρηματία
- Ο Μόντο Ντουπλάντις αποκάλυψε με τι θα ασχοληθεί όταν αποσυρθεί από τον στίβο
- Σομαλία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στο Μογκαντίσου χωρίς σοβαρά επεισόδια – Η σημασία τους
- «Ήταν ποιητικό» – Έρθα Κιτ, η τραγουδίστρια του «Santa Baby» πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2008
- ΗΠΑ: Η οικογενειακή χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν τραβά την προσοχή… για λάθος λόγο
