Συλλήψεις δύο ναυτεργατών στο λιμάνι της Ραφήνας
Δύο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι ναυτεργάτες, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Πηνελόπη». Οι συλλήψεις έγιναν παρουσία του Λιμενάρχη και του Εισαγγελέα.
Δύο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι ναυτεργάτες, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Πηνελόπη». Οι συλλήψεις έγιναν παρουσία του Λιμενάρχη και του Εισαγγελέα.
Από νωρίς το πρωί μέλη της ΠΕΝΕΝ προχώρησαν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στο πλοίο «Πηνελόπη» στο λιμάνι της Ραφήνας με το αιτιολογικό πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα, το οποίο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.
Οι επιβάτες του πλοίου, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 7.30 για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο, θα ταξιδέψουν με το πλοίο SuperFerry με καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής των εισιτηρίων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του «Πηνελόπη» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίσχεση εργασίας. Από το Λιμεναρχείο δόθηκε άδεια για να εκτελέσει δρομολόγιο, ωστόσο οι ναυτικοί ανέφεραν πως προχωρούν σε νέα επίσχεση εργασίας.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα κατευθυνθούν στο Λαύριο για να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις στα πλοία «Aqua Maria» που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.
Η ΠΕΝΕΝ διαχώρισε την θέση της από τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ που την Πέμπτη αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς.
Υπόμνημα στον εισαγγελέα από την ΠΝΟ
Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή, παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία επέδωσαν υπόμνημα, με το οποίο ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα, αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.
Στο υπόμνημά της η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί από μόνη της στην ψυχική και σωματική εξαθλίωση και ταλαιπωρία των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πλοίων.
Επίσης, στο υπόμνημα προστίθεται ότι από διετίας η εργοδοτική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την όλη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συνέπεια των μνημονιακών μέτρων, αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των εργαζομένων της βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της προσφερόμενης εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες ναυτεργάτες, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών.
Ο εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ναυτικών και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν ότι σήμερα Παρασκευή θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για εξόφληση έως τέλος Ιουνίου.
Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις εντός Ιουλίου, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
- Ο Μπραχίμ Ντίας έχασε το πέναλτι – Εκτέλεσε α λα Πανένκα και απέκρουσε ο γκολκίπερ της Σενεγάλης (vid)
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανησυχούσε για τις ερωτικές σκηνές με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Marty Supreme» – Τελός καλό, όλα καλά

