Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης αν καταναλώνουν πρωτεΐνες στην διατροφή τους, σύμφωνα με μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων.

Η μελέτη του Δρ Τζέφρι Ράσελ από το Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Ντέλαγουερ έγινε σε δείγμα 120 γυναικών που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε ένα ιατρικό κέντρο και έδειξε ότι όσες έτρωγαν άφθονη πρωτεΐνη και σχετικά λίγους υδατάνθρακες ήταν πιθανότερο να κυοφορήσουν.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των γυναικών που τουλάχιστον το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από πρωτεΐνη, το 67% έμεινε έγκυος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 32% για εκείνες που έτρωγαν λιγότερες πρωτεΐνες. Επίσης, οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες (λιγότερο από το 40% των ημερήσιων θερμίδων), είχαν το υψηλότερο ποσοστό κύησης, 80%.

Η εξαγωγή των παραπάνω συμπερασμάτων έγινε από την επεξεργασία των διατροφικών ημερολογίων που τηρούσαν για τρεις ημέρες οι γυναίκες, πριν υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Με ένα ειδικό λογισμικό υπολογίστηκαν τα ποσοστά της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων στην ημερήσια διατροφή τους.

Τελικά, 48 γυναίκες έπαιρναν τουλάχιστον το 255 των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεΐνες, ενώ οι άλλες 72 έτρωγαν σαφώς μικρότερες ποσότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι δύο ομάδες δεν διέφεραν ως προς τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στο παρελθόν ο ΔΜΣ έχει σχετιστεί με τις πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά η παρούσα μελέτη εστίασε στην ποιότητα της διατροφής και όχι στο βάρος των γυναικών.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα συμπεράσματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή και αποτρέπουν τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά από το να υπερκαταναλώνουν κρέατα, αβγά και βούτυρο.

Εξάλλου, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους συχνά επιλέγουν κατεργασμένα τρόφιμα με πολλές «κενές» θερμίδες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης απλούς υδατάνθρακες, η επίδραση των οποίων στην ινσουλίνη και άλλες ορμόνες ενδεχομένως εμμέσως να επηρεάζει και την γυναικεία γονιμότητα.

health.in.gr