Επιταχύνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου
Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Μ.Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας. Από τα τέλη Δεκεμβρίου, το ύψος των χρημάτων που έχουν πάει στην πραγματική οικονομία υπολογίζεται σε 2,2 ευρώ.
Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Μ.Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από την έναρξη της διαδικασίας, στα τέλη Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των υπουργείων και εκκρεμεί, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Επιπροσθέτως», προσέθεσε, «σημειώνουμε ότι η προώθηση της επίλυσης θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων, που έχει συντελεστεί, έχει συμβάλλει στην αύξηση του ύψους των τελικών πληρωμών από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα».
Τον Απρίλιο έγιναν τελικές πληρωμές προς τους ιδιώτες ύψους 736 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος τελικών πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων, ανέφερε ο βκ. Σταϊκούρας.
Το αποτέλεσμα, επισήμανε, είναι ο δείκτης συνολικών πληρωμών επί του συνόλου των χρηματοδοτούμενων πόρων να διαμορφωθεί στο 60% τον Απρίλιο, από 48% τον προηγούμενο μήνα.
Ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας ότι, «με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη δυναμική τους, εκτιμούμε ότι η θετική πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής θα συνεχιστεί και το Μάιο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης
- Κακοκαιρία στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές – Τα νότια προάστια μετρούν τις πληγές τους


