Παρά την αισιοδοξία που υπήρχε, η μαραθώνια σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας δεν κατέληξε σε κλείσιμο κεφαλαίων, όπως προκύπτει από την εικόνα που έδωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις αποτελούν ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, το χαράτσι της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα.

Πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έρθει στην ώρα της, ενώ τόνισε ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα μαζί ή τίποτα.

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να είναι το ζήτημα της ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα τεθεί στην τελική συνάντηση της τρόικας με τον Αντ.Μανιτάκη σήμερα, Τρίτη.

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα θα έχουν το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να προσδιορισθούν συγκεκριμένα ζητήματα εν όψει της απογευματινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.

Τρια μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις.


Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά την πολύωρη σύσκεψη της Δευτέρας: «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις [προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία]. Αύριο [Τρίτη] συναντώνται τατεχνικά κλιμάκια».

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείουΟικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά τηςθέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθούν επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θαείναι το όφελος του Δημοσίου.

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί καιεφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τουςλογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι τονέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τααναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισεο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση τουδημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείουΟικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται νασυναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή τουλόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχεκλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θαδιευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».
Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής τηςτρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματαμαζί».

Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθείαπό τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Σημειώνεται, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από τηνελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύθετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους, λένε», επισήμανε ο παράγοντας του υπουργείουΟικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ