Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο εκδοτών και βιβλιοπωλών ο Γ.Καμίνης για το «Παζάρι Βιβλίου»

Στο στόχαστρο εκδοτών και βιβλιοπωλών ο Γ.Καμίνης για το «Παζάρι Βιβλίου»

Τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) και του Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να αλλάξει τόπο διεξαγωγής το καθιερωμένο «Παζάρι Βιβλίου» (25/1 - 13/2) και από την πλατεία Κλαυθμώνος να μεταφερθεί στην πλατεία Κοτζιά. Οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης οι πωλήσεις είναι σημαντικά μειωμένες.

Τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) και του Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να αλλάξει τόπο διεξαγωγής το καθιερωμένο «Παζάρι Βιβλίου» (25/1 –13/2) και από την πλατεία Κλαυθμώνος να μεταφερθεί στην πλατεία Κοτζιά.

Οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης οι πωλήσεις είναι σημαντικά μειωμένες.

«Η κίνηση τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες είναι μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας» είπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «μετά από δέκα ημέρες λειτουργίας βλέπουμε την εκδήλωση να κινδυνεύει ως προς την οικονομική βιωσιμότητά της».

Η μεταφορά της εκδήλωσης, είπαν οι διοργανωτές, «είναι αποτέλεσμα πιέσεων, γνωριμιών και προσωπικών εξυπηρετήσεων του δημάρχου Αθηναίων σε ιδιώτη ή ιδιώτες. Είναι φανερό πως αυτό δεν αρέσει σε ιδιοκτήτη αλυσίδας καταστημάτων με έδρα την Θεσσαλονίκη, που πρωτοστατεί σε κίνηση διαμαρτυρίας για την μεταφορά της εκδήλωσης σε άλλο χώρο όπως στο Γκάζι ή στο Θησείο».

Σύμφωνα με Το Βήμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε απαντήσει στις 11/12/2012 ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά τους για τη διοργάνωση της έκθεσης στον συγκεκριμένο χώρο «λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν σχετικά με το «Παζάρι Βιβλίου» και του ανταγωνισμού που δημιουργείται με τα παρακείμενα βιβλιοπωλεία της περιοχής» και επανήλθε πρόσφατα επί του θέματος στις 2/1/13 εμμένοντας στην απόφασή του.

Επιπλέον σε απάντησή του ο δήμαρχος Γ.Καμίνης επισημαίνει ότι: «Ο χώρος των εκδοτών βιβλίου γνωρίζει πολύ καλά τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή της Αθήνας για τη στήριξη του βιβλίου αλλά και παράλληλα την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

» Για το δήμο Αθηναίων δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές», «προνομιούχες» ή «απομονωμένες» πλατείες, και γενικά προσβάσιμοι ή μη δημόσιοι χώροι. Προκαλεί έκπληξη ο διαχωρισμός αυτός, από επαγγελματίες, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται την κρίση από αυτές τις διακρίσεις. Για τη δημοτική αρχή, αποτελεί προτεραιότητα η αναζωογόνηση όλου του κέντρου της πόλης, ακόμη και της λιγότερο προβεβλημένης πλατείας, για τη διεξαγωγή αλλά και την αναβάθμιση τόσο σημαντικών διοργανώσεων, όπως είναι το «Παζάρι Βιβλίου». Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) φυσικά και δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, αφού πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές και συμβολικές πλατείες της Αθήνας.

» Ο δήμος Αθηναίων την παραχώρησε στους διοργανωτές, προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.»

Το παζάρι -με τις εκπτώσεις που ξεκινούν από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 90%- πραγματοποιείται σε ένα ενιαίο για όλους τους εκδότες περίπτερο στην πλατεία Κοτζιά όπου εκτίθενται 500.000 βιβλία, περισσότερων από 150 εκδοτικών οίκων.

Τα εκποιούμενα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 10 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024